Тодор Тагарев: Русия е най-голямата заплаха за България

1
Министърът припомни, че България продължава да работи за изпълнение на регионалните планове на НАТО
Министърът припомни, че България продължава да работи за изпълнение на регионалните планове на НАТО Снимка: БГНЕС / архив

Министърът припомни, че България продължава да работи за изпълнение на регионалните планове на НАТО

Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. Ще видим развитие в средата на сигурност и съответно промени в системата за сигурност. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на международната конференция „Спечелване на мира в Украйна“ в Централния военен клуб, предаде БГНЕС.

Тагарев отбеляза ключовите събития в средата за сигурност.

"Първият фактор е агресията на Русия. Тя започна през 2008 г. с войната срещу Грузия, продължи през 2014 г. и анексирането на Крим. Агресията кулминира през февруари 2022 г. с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна", каза той.

Тагарев е категоричен, че Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. "С учения в нашата икономическа зона, нарушаване на свободния трафик в Черно море, ситуацията вече е доста сложна", каза Тагарев.

"Стабилен мир може да им, когато Украйна успее да възстанови своите граници от 1991 г. Без това не можем да разчитаме на стабилност в региона. Дори да има пълно възстановяване на териториалната цялост, това не означава автоматично прекратяване на руската агресия", добави той.

На второ място министърът на отбраната постави Западните Балкани.

"Все още не може да бъде намерено трайно решение за сигурността. Обстановката в Косово не се успокоява" отбеляза той.

Тагарев припомни, че България вече изпрати допълнителни 120 военнослужещи в КФОР. По този начин българските военни в Косово стават 150 души.

Той отбеляза, че третият фактор е терористичната дейност след атаките на Хамас срещу Израел.

"Може да има увеличаване на миграционния натиск. Вероятността за нажежаване на обстановката между към момента е минимална. В този смисъл работим с нашите съюзници", каза Тагарев.

Черноморския регион

Министърът припомни, че България продължава да работи за изпълнение на регионалните планове на НАТО, което има пряко значение за сигурността.

Тагарев съобщи, че България, Румъния и Турция работят за стартиране на противоминна операция.

"В близко бъдеще тя ще бъде стартирана и ще допринесе за сигурността за износа на зърно, сигурността в нашата икономическа зона. Операцията ще бъде отворена за включване на Грузия на по-късен етап, засега не се предвижда участие на Украйна", уточни той.

Инвестиции в отбраната

Тагарев коментира плановете за модернизация на българската армия до 2032 г. Планът за проектите в това отношение са готови, каза той.

От следващата година България залага 2% от БВП за отбрана и министър Тагарев се надява това число да бъде надминато в следващите години.

"В следващата тригодишна ще превишим най-вероятно тези 2%. Това вече се разглежда като минимум след срещата във Вилньос от юли", заяви Тагарев.

"Агресията на Русия разбива основите на международната система за сигурност. Вече разглеждаме помощта за Украйна в дългосрочна перспектива, така че при първа възможност тя да стане член на НАТО и ЕС", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    15
    Смях в залата
    Тоя е свикнал да го затапват из отзадзе. По европейски маниер.
  • 5
    14
    до 8
    Комплименти за ентусиазма ти, дано ти го платят, ама защо не погледнеш как вървят американските облигации по външния дълг? Изобщо не вървят. Че кой идиот ще купи книжа на фалирала държава? Е, ти ще купиш, ама другите едва ли!:) Някой плаща ли ти , че си тъп или ти плащат защото си тъп?
  • 7
    13
    хе, хе
    Гледам тука много юнак, много нещо, ама ако рече Тагаренко „Напред на нож срещу Русия“, същите тези юнаци ще се изнесат с 200 чак в Патагония! Смешници!
  • 4
    12
    До 9
    Ти още не си ли затапен ,бе ненормално животно !
  • -10
    11
    До 6-тия реушялски педал
    Не си пие хапчетата изкукалия Путлерчо, който противопоставя ТероруZZстан на целия НОРМАЛЕН свят! А вие тролчетата н Мутрофанката мрете в адски болки и мъки, безродни антибългари! АМИН!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари