Какво ѝ трябва на българската армия, когато Русия води война срещу Украйна?

0
Темата коментираха трима военни експерти, които през годините са преминали и през системата на цивилното управление на армията
Темата коментираха трима военни експерти, които през годините са преминали и през системата на цивилното управление на армията Снимка: Sofia Photo Agency

Темата коментираха трима военни експерти, които през годините са преминали и през системата на цивилното управление на армията

Какво ѝ трябва на армията в годината, в която избухна войната в Украйна? Стабилно финансиране и лидери с характера на онези, които защитиха членството на Българя в НАТО?

Това коментираха пред БНР трима военни експерти, които през годините са преминали и през системата на цивилното управление на армията.

"Внесен е за изменение Законът за отбраната и въоръжените сили за създаване на инвестиционен фонд за превъоръжаване, който трябва да покрива и трансформация на отбранителната индустрия, да служи и като инвестиционен фонд за иновации. Но не се стига до него. Вместо това се предлага един безумен списък от 13 проекта, които са на стойност поне три пъти повече от парите, които са заложени там. Което означава, че нищо няма да се реализира. Големият проблем в България, той беше идентифициран 1998 г., е, че ние лъжем ужасно в сферата на отбраната. Ако не преодолеем лъжата, нито ще имаме армия, нито ще участваме в иновацията. Ако няма доверие към нас, че ние можем да опазим технологичните тайни, няма как да дойде високотехнологично оборудване". Това заяви Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт към агенции в НАТО, бивш депутат от "Демократична България".

Не се прави нищо, свързано с иновациите, обобщи още той.

Според проф. Тодор Тагарев, експерт по отбрана и бивш военен министър, България все още не може да се определи къде иска да бъде най-добра в НАТО, което има връзка и с това къде да вложи оскъдните си средства за армията:

"Трябва да намерим възможното решение. Възможен вариант е и по задължение. Някои балтийски страни върнаха, други се готвят да върнат наборната армия. При нас и президент и министър на отбраната казват, че има рискове, но заплаха няма. Като няма - няма да връщаме наборната армия или пък да даваме кой знае какви пари за превъоръжаване".

България сама провали проекта за модернизация на сухопътните войски, коментира бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.

По думите му има задълбочаване на проблема българската армия да е по стандартите на НАТО:

"Все още основното въоръжение на българската армия е по съветски образци. За някои системи не знаем дали работят. ... Разтваря се ножицата на способности между различните съюзници в НАТО. Нашата армия може да се окаже в невъзможност да провежда операции със съюзници в Алианса. Това е проблем и този проблем се задълбочава".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    БОЕЦ ВОЙНИК
    Трябват й повечко памперси !!
  • -23
    4
    До ватенките по-долу
    Возкал, чемодан, военкомат, щом сте толкова ербап. Хлебарки родотстъпни! 1 година служба на фронта и ще гепите мордорско гражданство.
  • 19
    3
    pfiu-fiu
    Българските граджани ще се бият на страната на Русия, а не на страната на извращенията на сатаната (сащ)!
  • 14
    2
    dgd
    Балтийските страни щели да върнат наборната служба. ХАХАХАХ. Те са общо 5-6 млн и от тях 2 милиона са руснаци. По времето на лошия СССР бяха 8-9 млн.
  • 17
    1
    хай
    На българската армия и трябват български граждани, които ще се втурнат да воюват за Русия срещу всички нейни врагове! А това означава, че на фронта ще се срещнат българките граждани срещу антибългарските управници!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари