Телевизионната кула в Русе - спомен от друга България!

30

Днес попаднахме на една много интересна публикация в motivatori.net и решхме да ви я споделим. Публикацията е от 2013 година, но може да се каже, че е напълно актулна и сега. Ето и самата статия:

Знаете ли, аз живях в две Българии. Първата беше България на съзиданието, на труда, на инженерната мисъл, на успехите в науката, здравеопазването и културата. Втората България беше на …. Азис.

Да, точно Азис за мен характеризира най-добре клоаката, в която сме в момента. По всички параграфи на живота. Аз искрено съжалявам за държавата, която загубихме, но все още също така искрено се надявам някой ден тя да се върне. И тук не говоря за комунизъм срещу капитализъм! Не, тук говоря държава, която е била във възход и държава, която в момента е на път да изчезне. Повод за всички тези черни мисли стана телевизионната кула в Русе. Символ на града, символ на изброените по-горе качества на една загубена държава. Аз съм инженер по образование и както всички инженери в България не работя като такъв. Но съм абсолютно сигурен, че такъв строеж като телевизионната кула в Русе в наши дни, без намесата на чужди фирми е невъзможен! Използвам случая да спомена и да се преклоня пред авторите на проекта: арх. Стилиян Титков, арх. Евлоги Цветков, инж. Иван Янтахтов и инж. В. Василев.(изт.: wiki)

Днес реших да се разходя до кулата. Знам че сладкарницата горе не работи отдавна, но не бях подготвен психически за гледката на разруха, която заварих.

Първо искам да ви напомня някои факти за нея:
1.   Най-високата ТВ кула в България. До 2001 година е най-високата кула на Балканите.
2.   Височина 205 метра!
3.   Построена за  6 години. От 1977 до 1983 година.
4.   На 107-я метър е разположена сладкарница.
Единствената снимка, на която се вижда строежа на телевизионната кула.  Много исках да намеря още снимки, но в интернет няма нищо друго.

16071-0

Ето така изглеждаше сладкарницата на 107-ия метър докато все още работеше. Чувал съм да казват, че в ясно време е възможно да се видят даже Карпатските планини!

16072-0

Ето интересна снимка от интернет, сравнение на кулата в Русе с други високи сгради в България. Обърнете внимание, че всички по-високи сгради са комини или антени. Всъщност излиза, че кулата в Русе е най-високата сграда в България, в която работят хора.

16073-0

А това вече е началото на моята тъжна разходка

Почва да се усеща полъха на разрухата. Между другото някъде тук моята разходка без малко да приключи. Причината беше глутница кучета, сред които имаше и доста внушителни екземпляри, които определено не ми се зарадваха. Постоях на едно място около 2 минути и те взеха че си тръгнаха…

Тук спирам да пиша, просто нека снимките само говорят за себе си!

Източник: motivatori.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари