Търговци готвят блокада на държавата

0
Умираме просто, затова е закон убиец, защото просто ще трябва да умрем
Умираме просто, затова е закон убиец, защото просто ще трябва да умрем Видео: NOVA

Напрежение пред парламента.

Над 6 часа търговци на горива протестираха, а около 200 цистерни с гориво обикаляха главни улици в София. Поводът - нов Закон за горивата, който беше приет на първо четене, предава NOVA.

Законът срещу сивия сектор влиза на второ четене в зала, а търговци от цялата страна излизат по улиците на големите градове.

„Недоволството е срещу приемането на спорния закон, които кара всички да внесат финансови гаранции за търговия”, коментира Петър Кантарски.

Общо регистрираните фирми са над 400. Идеята на промените е всеки, който търгува с гориво, да докаже, че работи на светло. 

„Финансовата тежест е 20 000 за търговец на дребно и 500 000 за търговец на едро на ЕДНА цистерна. Умираме просто, затова е и закон убиец, защото просто ще трябва да умрем”,добавя Петър Кантарски.

Така над 200 цистерни и десетки камиони тръгнаха на протест. От единия до другия край на столицата. Периодично се спираше и движението.

„Цели да въведе монопол на пазара и да смачка дребните търговци. Искам да видите всички тези цистерни и камиони тук. Това е сивият сектор, според г-н Емил Димитров”, коментира Росинка Бъчварова.

5 часа по-късно протестът се пренесе пред Народното събрание.

„Регистрационен режим, ама за какво говорим. Ние вече сме регистрирани в НАП и във всяка институция. Къде повече? Закон за горивата, ама ние да не сме Саудитска Арабия, че да имаме закон за горивата - закон за 6 фирми е това”, на мнение е Димитър Хаджидимитров.

И законодателната, и изпълнителната власт обаче отказаха да коментират темата пред камера. А недоволните поискаха среща, но без успех.

Недоволните обявиха, че в сряда в 10 часа сутринта, ще излязат на нов протест, този път пред Министерския съвет и се заканиха утрешният протест да бъде последният мирен. След това са решени да пристъпят към блокада на страната. Сред идеите, които се чуха на площада пред Народното събрание, са блокада в петък на основните магистрали в страната. Целта е по този начин исканията им да бъдат чути.  

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари