Тайна формула на НАП лови данъчни измами

0
Данъчни тръгват на проверки, ще броят мобилни телефони и перални
Данъчни тръгват на проверки, ще броят мобилни телефони и перални Снимка: Владимир Владков

Тайна формула на НАП вече лови данъчни измами, като съпоставя съотношението между стоки, описани като запаси, и приходите от продажби, пише “24 часа”.

Софтуерът на данъчните директно посочва имена на фирми, които декларират, че държат големи складови запаси, а продажбите им са в пъти по-малки.

Така например инспектори стигнали до фризьорка, едноличен търговец, която трета година обявявала, че къта помади за над 45 000 лв. Най-често драстични разминавания имало при фирми, които търгуват с мобилни телефони и битова техника, затова данъчните се канят да започнат проверките оттам. Те ще броят реалните наличности в складовете и ще ги съпоставят с отчетите и с обема на продажбите, издадоха инспектори. Те ще влизат в над 13 000 дружества, в чиито баланси за 2017 г. имало материални запаси, несъразмерни на приходите от продажби, съобщиха официално от НАП. Инвентаризация на място в складовете ще установи точния брой на стоката в склад.

Анализ на риска на данъчните показал, че при определено съотношение на материалните запаси и продажбите възниква съмнение, че част от декларираното отдавна е продадено без документи и без платен ДДС и фирмен данък. На всички рискови фирми още в края на миналата година са изпратени писма, с които им е даден едномесечен срок да извършат доброволна корекция, допълват от приходната агенция.

Продължава и контролната кампания на данъчните спрямо фирми с големи касови наличности. Година след началото на проверките наличните суми в касите на дружествата намаляха с 5 млрд. лв., а приходите от данък дивидент се увеличиха със 130 млн. лв., казаха от НАП. През декември обаче при внезапни проверки били открити наличности в каса от 21 лв. при стойност по отчет 200 000 лв., както и внасяне на средства в деня преди инвентаризацията на касата и изтеглянето им на следващия ден. И на двете фирми, уличени в такова нарушение, са назначени ревизии, които ще изследват приходи, разходи и отчети за 5 г. назад.

Материалните запаси имат голям фискален потенциал. Ще насочим в тази кампания голям ресурс, за да гарантираме спазването на закона. Основната ни цел е да стимулираме доброволното спазване на задълженията”, коментира зам. изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари