СЗО: Стратегията на колективния имунитет е неприемлива

0
Това е проблематично както в етичен, така и в научен план!
Това е проблематично както в етичен, така и в научен план! Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това е проблематично както в етичен, така и в научен план!

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е неприемлива стратегията, при която колективният имунитет срещу коронавируса, предизвикващ Ковид-19, се достига в обществото посредством свободното циркулиране на инфекцията, предадоха световните агенции.

Гебрейесус изтъкна на брифинг в Женева, че подобен вариант не съответства на етичните норми, като припомни, че такава стратегия на защита от болест никога не се е прилагала в историята на медицината. Колективният имунитет не е бил използван в качеството на стратегия за реагиране срещу огнища на инфекция, да не говорим за пандемия. "Това е проблематично както в етичен, така и в научен план!", каза ръководителят на СЗО, предава БТА.

По неговите думи медицината не разполага с достатъчно знания за имунитета срещу Ковид-19. Въпреки че той се изработва в рамките на няколко седмици, все още не е известно колко силен се явява имунният отговор и каква е неговата продължителност. Той може да е различен при различните хора. Гебрейесус припомни за различни случаи, когато е било регистрирано вторично заразяване при вече преболедували пациенти.

Той отбеляза, че по-малко от 10 процента от населението е било инфектирано от коронавируса. А безконтролното му циркулиране сред хората би довело до ненужни заразявания, страдания и смъртни случаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари