Болните от Ковид-19 у нас са много, но не се тестват

1
Ситуацията с регистрирането и отчитането на случаите на COVID-19 се разми, споделят лекари
Ситуацията с регистрирането и отчитането на случаите на COVID-19 се разми, споделят лекари

Ситуацията с регистрирането и отчитането на случаите на COVID-19 се разми, споделят лекари

Коронавирусът, който причини гробалната пандемия, отдавна не се приема като съществена заплаха от обществото – особено у нас. Въпреки това данни и статистика продължават да се водят и след официалния край на пандемията.

Последните цифри на СЗО за предотвратимата смъртност по света са притеснителни, а у нас експертите са категорични – повечето болни не се регистрират.

СЗО алармира

Почти 10 000 смъртни случая от коронавирус бяха регистрирани през декември, съобщава в. „Вашингтон Поуст“, цитирайки генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. Според изданието приемът в болници и интензивни отделения се увеличава.

Въпреки че COVID-19 вече не е глобална пандемия, изискваща определени мерки, вирусът все още циркулира, променя се и продължава да убива хора“, каза Тедрос Аданом Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Има 42% увеличение на хоспитализациите и 62% увеличение на приема в интензивните отделения спрямо предходния месец. Тенденциите се основават на данни, докладвани на СЗО от около 50 страни, предимно от Европа и Америка. Генералният директор на СЗО обаче отбелязва, че това не е пълната картина.

Сигурно е, че има увеличения и в други страни, които не се отчитат“, каза още той. СЗО съобщи преди дни, че Русия докладва най-много случаи, но подчерта, че „много страни са намалили или спрели да докладват наличните данни, което е част от проблема“.

Вариантът JN.1 сега е най-често срещан в световен мащаб“, каза още Гебрейесус. Според него новият доминиращ щам изглежда е много по-умел от предишните и заразява дори тези, които са ваксинирани или вече са преболедували COVID-19.

Въпреки че 10 000 смъртни случая на месец са много по-малко от пика на пандемията, това ниво на предотвратима смърт не е приемливо“, категоричен е генералният директор на СЗО, като призова всички правителства да продължат да наблюдават и докладват случаите на заразени и починали хора.

От тотално затваряне до тотално неглижиране

Справка на btvnovinite.bg показва, че в световната база данни смъртните случаи от COVID-19 са нула, а новите случаи на заразени в световен мащаб са едва 1733 за 11 януари.

Подадените от България данни от 11 януари са за 132 болни лица и за двама починали.

Като цяло официалната статистика за страната от последната седмица показва, че заразените с коронавирус намаляват. Родните здравни експерти обаче имат други наблюдения – за далеч по-сериозна заболеваемост и смъртност.

Ситуацията с регистрирането и отчитането на случаите на COVID-19 се разми – от силно рестриктивни мерки се стигна до тотално неглижиране. При нас пристигат само тежките случай, които имат нужда от болнично лечение, затова е трудно да кажа колко точно са били болните в края на миналата година. Но определено имаше завишаване на случвайте. Лично на мен ми се обадиха поне 50 души, да ме питат за терапия“, споделя наблюденията си д-р Александър Колевски, завеждащ Централна лаборатория по микробиология в Александровска болница.

През есента действително имаше увеличаване на случаите на COVID-19, макар да не се говореше много за това. Цифрите обаче са смешно занижени – било то защото хората не се изследват за заразяване с коронавирус, било то защото не се подават данни от всички лаборатории. В момента бройките са еднакви при COVID-19 и грип, като тук искам да подчертая, че има много нерегистрирани случаи на заразяване с коронавирус“, коментира темата и проф. Тодор Кантарджиев.

Що се отнася до смъртността, той е категоричен, че у нас тя е изтеглена в посока към съдово-мозъчната смърт и инфаркти. Характерното за COVID-19 е, че води до съсирване на кръвта, а от там до увеличаване на случаите на инсулти и инфаркти.

„Тази година, особено в Северното полукълбо, виждаме тясна циркулация на много различни видове патогени – грип, риновирус и бактерии като микоплазмена пневмония“, обяснява Мария ван Керхов, технически ръководител в СЗО за COVID-19.

Както експертите на СЗО, така и родните лекари призовават хората да вземат предпазни мерки – включително тестване, ваксиниране, носене на маски и осигуряване на добра вентилация на затворените помещения, защото новият вариант на коронавирус JN.1 се разпространява много бързо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    До 4:
    Теб „ваксината“ наистина те е ударила в главата! И не, НЕ си мъж! Със сигурност си дърта и незадоволена стара мома. Ялова, с поне 3-4 котки в одаята. И гласуваш за ГЕРБ, ПъПъ или майка им ДъйБъ! Айде, със здраве, и да нахраниш хайванчетата!
  • 0
    4
    До плоскоземеца
    Прав си, плоски са ми циците, все пак съм мъж. Надявам се, взел си пенсията, купил си всичките лекарства, запалил си кюмбето, набил си бабата и сега ти е скучно, и ръсиш дърташки гадости из нета. Айде беж към кенефа, че простатата алармира. А относно заразите, дето теб не те ловят - дано ти се случи в скоро време, и да е последното нещо, което да срещнеш в живота. Светът ще е по-добро място без тебе, дърта копейка.
  • 3
    3
    1 до 2:
    Аз не ходя на работа. За мен работят такива пропаднали и ваксинирани отрепки като теб, чакащи да им подхвърлят някой лев (ти си на центове, знам те). Относно Земята, щом казваш че е плоска (като циците ти) – вярвам ти, няма да лъжеш ,я!
  • 0
    2
    А така, 1
    Ти със сигурност си от идиотите, които ходят болни на работа, независимо какво са прихванали, и заразяват наред, щото са голямата работа. А, забравил си да напишеш, че земята е плоска.
  • 1
    1
    Чистокръвен
    Много идиоти се „тестваха“ и „ваксинираха“ за ковид-19. Само един Бог знае какво са си наумили да правят с ДНК-то им....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари