Свинските пържоли са незаконни

0
3 милиона прасета на година се ядат в България
3 милиона прасета на година се ядат в България

3 милиона прасета на година се ядат в България. От тях обаче близо милион минават през чиниите напълно нелегално. Всяка трета свинска мръвка у нас е внесена контрабандно - незаконна е, алармират родни производители. Така хазната годишно се ощетявала с около 80 млн. лв. невнесен ДДС.

Произведеното в България свежо охладено месо е 54 хил. тона, охладените вносни мръвки са 43 хил. тона, а 47 хил. тона е замразеното месо. Всичко останало - около 60 хиляди тона - 30 на сто, минава през границата без изобщо да се регистрира.

Консумацията на свинско месо в България не се е променяла от десетилетия като количества. Според бранша обаче сме загубили възможността да си произвеждаме прасета дори за нуждите на собствения си пазар. И така „чужди" свине масово прекосяват границата - 84% е вносно. Чужбински производители пласират продукцията си у нас, а родни търговци вкарват огромни количества внос незаконно.

Български собственици на свинекомплекси предлагат редица промени във финансовата и ветеринарната документация, за да се намали контрабандата. Работна група вече обсъжда възможностите да се затегне дисциплината при търговията с мръвки, като с проблема е запознат и премиерът Бойко Борисов, стана ясно по време на дискусия на земеделската министърка Десислава Танева с родни производители. Министерството на земеделието започва да прави нов закон за храните, който да подкрепи българските производители.

Собственици на свинеферми алармираха, че например от Испания в България пристига свинско месо с повишено водно съдържание - „буквално удавено", а освен това третирано с куп добавки. Анализите на на нашата хранителната агенция обаче не ловели проблемното съдържание. Оказва се, че БАБХ не прави физикохимични изследвания на вносното месо, а само бактериология.

Идва от чужбина обезкостен свински врат, който е толкова напомпан с вода и всякакви Е-та, че и да има бактерии, изобщо не могат да бъдат хванати при изследването, категорични са от бранша. Така „обработени" вносни меса стояли по щандовете ни като прясно месо и подбивали цените на наистина качествена българска мръвка. И всичко това, защото не се контролирало както трябва спазването на еврорегламента за прясното месо.

За пилешкото месо птицевъди пък изпищяха, че изобщо не може да се разбере кога и къде е произведено пилешкото месо, което се продава насипано в тави по магазините. Но годишно в страната влизат около 100 хил. тона вносно пилешко.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари