Едва 40% от свинското месо у нас е българско

1
Значителен внос има от Испания, Полша, Германия, Холандия и Франция
Значителен внос има от Испания, Полша, Германия, Холандия и Франция

Фермерите с предложения за 4 мерки в подкрепа на сектора

Едва 40% от свинското у нас е българско. Значителен внос от Испания, Полша, Германия, Холандия и Франция пък подбива цените на родната продукция и води до сериозни „сътресения” в сектора. Това заяви за  „Монитор” изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.

По думите му за момента не е предвидено свинското месо да поскъпва, тъй като европейският пазар е пренаситен заради Африканската чума по свинете (АЧС). Епидемията по животните сви износа към Азия и така всички произведени количества остават в Европейския съюз (ЕС). Междувременно у нас отново пламват огнища на заразата. Според последните данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от заразата са засегнати 3 свинеферми в област Пазарджик.

Последният такъв случай е регистриран на 20 август във фамилна ферма в село Сбор, където се отглеждат 40 животни.

Свиневъди обаче са категорични, че заболяването не е единствената спънка пред сектора, над който е надвиснала сериозна опасност от фалити. Негативно влияние върху бранша оказват още високите цени на зърното, тока и горивата. Именно поради тази причина свиневъди проведоха спешна среща със земеделския министър проф. Христо Бозуков, на която представиха своите искания. Сред тях са отпускането на зърно от държавния резерв, което да бъде възстановено обратно през 2022 г., и изплащането на средствата за изпълнени проекти по програмата за биосигурност от ПРСР 2014-2020. Оказва се, че средствата по мярката са предвидени в бюджета на Държавен фонд ''Земеделие'', но все още не са стигнали до свиневъдите.

От земеделското ведомство са се ангажирали и със задачата да подадат искане към парламента за предвиждане на средства за обезщетения за АЧС в актуализацията на бюджета. Тези пари следва да са допълнително обезщетение, тъй като основно вече им е било изплатено.

Свиневъдите апелират още за увеличаване на средствата по помощта за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете за 2022 г. до максималния им размер за 5-годишен период. Припомняме, че мярката е за 178 млн. лева, като се обсъжда бюджетът по нея за следващия програмен период да бъде повишен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Детето каза, че за понеделник трябва да занесе в училище 15 коркови тапи. Трудно е, но ще се справя!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари