Световноизвестен кораб акостира в България

1
"Rainbow Warrior" противодейства на ядрени опити, блокира въглищни пристанища и се бори с бракониери
"Rainbow Warrior" противодейства на ядрени опити, блокира въглищни пристанища и се бори с бракониери Видео: Нова телевизия

Световноизвестният кораб на „Грийнпийс” "Rainbow Warrior", който противодейства на ядрени опити, блокира въглищни пристанища и се бори с нагли бракониери, акостира в Бургас и Варна през август. 

Визитата му у нас е свързана с кампанията на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“, която цели намаляване на замърсяването с пластмаси в Черно море.

Една найлонова торбичка, която използваме за около 10 минути от магазина до вкъщи, след това трябва да се разгражда от природата близо 300 години. Те прекосяват цели континенти и достигат до морето, предава Нова телевизия. Стотици морски костенурки, делфини и други морски създания умират, задушени от тях. Един милион морски птици загиват всяка година в хватката на пластмасата.

Отпадъците са толкова много, че ако ги натоварим на влакова композиция, дължината й ще бъде колкото разстоянието от Земята до Луната и обратно.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учените.

Уникалният плавателен съд, който се бори с отпадъците, ще акостира на пристанищата в Бургас и Варна. Бордът му ще бъде достъпен за всички желаещи да го разгледат. Той ще бъде в Бургас на 5 и 6 август, а във Варна - на 12 и 13 август.

340-тонният кораб на „Грийнпийс” претендира да е единственият плавателен съд, който освен екологичен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните в света, както и за борба с техните замърсявания

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари