Родното Черноморие остава без круизен туризъм

0
Нито един кораб няма да акостира на черноморско пристанище у нас през предстоящия летен сезон
Нито един кораб няма да акостира на черноморско пристанище у нас през предстоящия летен сезон Видео: ТВ Европа

Нито един круизен кораб няма да акостира на черноморско пристанище у нас през предстоящия летен сезон.

Втора поред година нито един лайнер няма да посети страната ни. Пред това, през 2017-та, пък у нас идват едва два големи пасажерски кораба. Круизните компании избягват да включват региона в маршрутите си, а причината е сложната обстановка на Кримския полуостров, информира ТВ Европа.

Александър Аврамов – началник на Морска гара – Варна:Това е тенденция в цялото Черно море за сега, няма достатъчно тонаж в цялото Черно море, така че и ние сме потърпевши. Но с течение на времето всичко е възможно. Просто както беше възможно 36 кораба, така е и възможно и 0, но ще видим“.

За този сезон само един лайнер е заявил визита във Варна, но и той няма да дойде, заради технически проблеми. Други заявки за сега няма. Големите пасажерски кораба са на път да се превърнат в екзотика за морските ни пристанища. А от това губи бизнесът у нас.

Александър Аврамов – началник на Морска гара – Варна:„От една страна са приходи за целия град, а от друга страна е и реклама за целия град, все пак това са красиви кораби, красиви конструкции, които всяко морско пристанище би следвало да посреща и да иска да има“.

Отлив се наблюдава и при яхтения туризъм, въпреки по-ниските пристанищни такси у нас.

Лъчезар Братоев – председател на Асоциацията на вносителите и производителите на яхти в България:„Когато беше отворен пътя за Украйна и Русия , имаше значително повече, но откакто стана проблема с Крим избягват да минават Босфора, също като пасажерските кораби. Но си заминаха българските яхти, аз за тях ми е мъчно. До 2010 –та тук беше пълно само с големи хубави яхти. Яхти на българи. Сега са малки яхти и поне три от тези яхти, които сега като се обърнах погледнах, другата седмица заминават“.

Раздвижване в круизния и яхтения туризъм се очаква догодина. Вече има няколко заявки за Варна.

Александър Аврамов – началник на Морска гара – Варна:„За сега текат записвания на пътници към големите компании. Дай Боже да се удвоят , има такива индикации да станат 7 или 8 посещения. Но все пак рано е да се говори… Яхти винаги има шанс, яхтите са по-мобилни, нямат нужда от записвания, от нотиси предварителни , както са големите кораби, които са като малки плаващи градове“.

Преди кризата средно по 25 круизни кораба със стотици туристи посещаваха морските ни пристанища. Рекордът беше през 2014-та, когато близо 40 лайнера акостираха на морска гара Варна. Приходите от круизен туризъм тогава са около 1,5 млн. лева само под формата на пристанищни такси. Тук не се включват разходите на туристите за храни, напитки, туристически атракции и входове в културно-исторически забележителности и музеи. Така пропуснатите ползи за икономиката ни от липсващите круизни кораби през последните пет сезона плюс настоящия надминават 10 млн. лв., категорични са експертите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари