Свалят номерата на колите на пияни шофьори

0
Автомобилите ще бъдат спирани от движение за срок от шест месеца до една година
Автомобилите ще бъдат спирани от движение за срок от шест месеца до една година

"Всяка седмица има между 500 и 600 неправоспособни водачи".

Това е недопустимо, казва комисар Бойко Рановски, цитиран от 24 часа.

КАТ ще смъква регистрационните номера на коли, ако собствениците ги управляват с над 0,5 промила алкохол, ако са употребили наркотици или друго упойващо вещество, както и при отказ да бъдат проверени. Автомобилите ще бъдат спирани от движение за срок от шест месеца до една година. Това решиха депутатите от транспортната комисия, като приеха пакет промени в Закона за движение по пътищата.

Човек може да е собственик на автомобил, но да няма книжка. Ако шофьор, който не е собственик, кара колата, тя ще бъде спирана от движение за до един месец. Ще става с отнемане на част втора от свидетелството за регистрация”, каза комисар Бойко Рановски, началник на Пътна полиция.

Ако собственикът допусне или предостави колата си на шофьор с над 0,5 промила или под влияние на упойващи вещества, регистрацията също ще се отнема.

Без право да шофира от половин до една година ще остават и водачите на регистрирани коли без табели или ако регистрацията не е по надлежния ред. Глобата в този случай започва от 200 и стига до 500 лв.

При повторно нарушение книжката ще се отнема от една до две години, а санкциите ще са между 600 и 1500 лв.

Ние отнемаме документите и табелите и тази кола за нас вече не е регистрирана и няма право да се движи по пътя”, каза Рановски.

Депутатите приеха и друга важна промяна, свързана със зимни гуми. Първоначално бе предложено те да станат задължителни от ноември до 1 април. Окончателно обаче бе гласувано, когато има сняг или лед на пътя и климатичните условия го изискват, колите да се движат със зимни гуми или с вериги. Ако водачите нарушат това задължение, санкцията е като тази при износени или разкъсани гуми - 50 лв.

В отделните части на България температурите се различават. Може да вали сняг и през октомври или април. Затова решихме периодът да отпадне”, обясни Иван Вълков от ГЕРБ.

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обясни, че е променена и процедурата, след като шофьорът е хванат без книжка.

До момента ги спираха, глобяваха ги и ги пускаха. Сега трябва да дойде правоспособен водач.

"Всяка седмица има между 500 и 600 водачи, които са неправоспособни. Те ще търпят сериозни санкции, недопустимо е бройката да е толкова голяма. След употреба на алкохол трябват и високи санкции", каза комисар Рановски.

Той обясни, че в някои държави отнемат автомобили, но засега този модел няма да се прилага у нас.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари