Страхил Делийски: Борисов сменя бушони, но системите ще продължават да гърмят

1
Борисов умее да властва, да прави ходове, които да го държат на власт, смята политологът
Борисов умее да властва, да прави ходове, които да го държат на власт, смята политологът Видео: NOVA

Не виждам нищо изненадващо в това. Тук има поредица от скандали, при които политическото ръководство на министерството, в лицето на министъра, не съумява да изговори и изкоментира пореден казус с обществото и да тушира общественото недоволство”. 

Това заяви Георги Харизанов от  Института за дясна политика в ефира на NOVA относно оставката на социалния министър Бисер Петков.

Кризите бяха много. Спомняте си истерията в Сливен, където хората тръгнаха да си прибират децата от училище, защото някой щял да им ги взима. Допускането в обществото да циркулират такива „идиотщини” е вина основно на политическото лице, което ръководи този сектор, а това е Бисер Петков. Това е емблематичен пример за това, че министрите са политически лица, които не трябва да са такива експерти. Тук сме в другата крайност – Бисер Петков е страхотен експерт, който уникално добре познава материята си, но изключително слаб като политическа фигура и комуникатор”, смята той.

Госпожа Сачева е изключително подходяща да разговаря с притеснени родители и хора, които не разбират материята и са склонни да се всяват ирационални страхове да се всява в тях. Заради професионалния й опит и заради личните й характеристики и начина, по който е конструиран личния й живот, тя е човек, който вдъхва доверие”, допълни Харизанов.

Едва ли е най-важно дали някой знае или не. Но ако следваме логиката на уволнение по силата на лоша комуникация, тогава можем да очакваме, че целият министерски съвет съвсем скоро ще си търси нова работа, защото не само в социалната сфера, а и на други места се комуникира не толкова адекватно. Тук става въпрос за нещо, типично за Борисов. В контекста на това, че една система работи изключително зле – в случая българската социална система, се сменя един „бушон”, но това не променя тежкото състояние на самата система.”, коментира политологът Страхил Делийски.

Подобен тип на изгърмяване на системи вече видяхме, а ще продължаваме и да виждаме. Поне 80% от дружествата в България имат огромен проблем, който вече се вижда. При наличието на такъв проблем е необходимо статегическо виждане, за това как да бъде той регулиран. Борисов умее да властва, да прави ходове, които да го държат на власт. Но е много спорно дали умее да управлява публични системи. Това е стил”, смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари