В ГЕРБ не стига да си експерт, за да си министър

0
Деница Сачева е пълна противоположност на Бисер Петков - без експертиза в областта, но с богат опит във властта
Деница Сачева е пълна противоположност на Бисер Петков - без експертиза в областта, но с богат опит във властта Снимка: БГНЕС

След два дни догадки кое преля чашата по отношение на социалния министър, премиерът Борисов сложи край на спекулациите с публично унижение на Бисер Петков.

Подразнен от заканите на майките от "Системата ни убива" да бранят министъра с протести, Борисов обяви: "Много други организации и асоциации се обадиха и пуснаха писма, че намират за правилно това наше действие. В петък беше поредното неразбирателство, защото те не са само хора с увреждания. Там са и пенсионерите, и точно тези уродливи явления, които се срещат - телкове, болнични. Самите хора в социалното министерство недоволстват. Пет пъти досега съм връщал оставката му, но просто и колегите му министри не искат да работят повече с него. Така че в петък го извиках и му казах, че просто никой не иска да работи с него от кабинета", пише вестник СЕГА.

Новият министър на труда и социалната политика ще бъде Деница Сачева, потвърди Борисов. Сачева е пълна противоположност на Бисер Петков - без експертиза в областта, но с богат опит във властта. Магистър е по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, магистър по здравен мениджмънт от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, дипломиран бакалавър по социална педагогика от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Започва кариерата си като специалист в министерството, което тази седмица ще оглави. Стига до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане. През 1999 г. се прехвърля в НЗОК, където е началник на дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти”. В периода 1999-2001 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването. От 2016 г. до април 2017 г. е била заместник-министър на труда и социалната политика. В третото правителство на Борисов е заместник-министър на образованието.

По-рано вчера смяната на Петков бе коментирана и от вицепремиера Томислав Дончев. "Да си на министерска позиция и да си само експерт означава да не използваш целия потенциал на позицията. От един министър се очаква да бъде и политически говорител. Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон", разтълкува Дончев мотивите за смяната. Наред с "добрите неща, които се случиха", вицепремиерът посочи като проблем "немалко драми, някои от които не успяха да бъдат обговорени достатъчно адекватно публично". Той даде пример за такава драма - масовата обществена психоза, че някой има намерение да вземе децата на българите.

В ярък контраст на стила, с който ГЕРБ изпраща провинените си кадри - обикновено с аплодисменти и благодарности, Борисов не се стърпя да каже по адрес на Бисер Петков: "А и никой не е демонстрирал пред мен да иска да сложа Бисер Петков за министър, така че да ми се сърдят сега, че го махам!"

В сряда правителството ще освободи и областния управител на Перник Ирена Соколова, защото не реагирала навреме на водната криза. В петък Соколова огласи резултати от проверка, която показва как бентове отклоняват водата на града към други потребители. В събота разследване на "Биволъ" показа, че въпросният бент е съвсем законен, ползва се с разрешение на екоминистъра Нено Димов и отклонява ключов водоизточник на яз. "Студена" към Радомир, където 5000 души черпят количества колкото половин Благоевград. След като се засилиха гласовете да се потърси отговорност не само от Соколова, но и от министрите на околната среда и регионалното развитие, Димов в събота обяви, че е възложил извънредна проверка и тя е потвърдила казаното от областния управител. Неговата смяна обаче към момента не е на дневен ред.

ГОРЕЩИ КАРТОФИ

Няколко сериозни реформи очакват новия социален министър. Най-голяма въпросителна стои пред трудно постигнатия консенсус за фазата на изплащане на втора пенсия. Промените - плод на 2-годишна работа, бяха представени преди дни, но нямат зелена светлина от финансовия министър Владислав Горанов. 2020 г. ще е поредната трудна година за реформата в услугите за хора с увреждания. Няма постигнато съгласие и за болничните, минималната заплата и минималните осигурителни прагове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари