Томислав Дончев: Не вярвам премиерът да върне Бисер Петков

0
Да си министър и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията, каза вицепремиерът
Да си министър и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията, каза вицепремиерът Снимка: БГНЕС

"От един министър се очаква да бъде и политически говорител. Наред с добрите неща, които се случиха, в обществото се разразиха и немалко драми, някои от които не успяха да бъдат изговорени достатъчно адекватно публично, една от тях тече и в момента - създадената почти масова обществена психоза, че някой има намерение да вземе децата на българите и да ги праща не знам къде".

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР по повод оставката на социалният министър Бисер Петков.

Според него въпреки протестите на майките този път Борисов няма да върне Петков на поста. Дончев е категоричен, че министърът трябва да прави политики и с публични послания. "Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон", каза още вицепремиерът. Той не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков.

"Не мисля, че има конкретен случай, особено от последните дни, който да е причина за това решение на премиера", каза Дончев. Според вицепремиера мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика. Според Дончев тази тема не е била обяснена достатъчно добре не само от социалното министерство, а и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет. 

На въпрос за отчетността на главния прокурор Дончев каза: "Как бих могъл да възразя по отношение на повече отчетност или на повече отчетност на която и да е институция". На реплика, че новият титуляр на поста Иван Гешев е казал, че няма нужда от такава промяна и че главният прокурор не е всесилен, той каза: "Не съм чул такова изказване. Едва ли някой съвестен държавник и представител на която и да е институция би възразил за повече отчетност, повече прозрачност. За да стигнем до състезание с един кандидат до голяма степен вина има процедурата. Ако акцент е бил сложен върху състезателността, е трябвало да бъде отворена възможност повече типове институции, дори граждани да излъчват кандидати. Това с алтернативен кандидат, оставен на правителството, е много спорна, да не кажа - опасна, конструкция", каза още Дончев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари