Срутище евакуира Провадия

0

Обитателите на 26 къщи в Провадия са евакуирани заради опасност от надвиснала скала над домовете им, съобщава за Дарик управителят на Варненска област Стоян Пасев.

Около 20.00 ч. снощи са се срутили парчета от Западния скален венец над града, а друга, огромна скала, има опасност всеки момент да се откъсне и да падне. Единият от падналиите късове бил около 50 тона.

Все още се очакват специалисти от Геозащита, които да оценят опасността и да направят предписания за мерките, които да бъдат взети.

Хората от евакуираните къщи са настанени в хотел на разноски на общината, а други са отишли при свои роднини, уточни за Дарик губернаторът Стоян Пасев. Той изрази притеснение, че останалите временно без дом не оценяват истинската опасност и искат да се върнат по домовете си.

Районът е отцепен, а на място има общински служители и органи на реда, които не допускат хората да се връщат в застрашените къщи, които се намират по ул. „Цанко Церковски” и около нея.

Това е второто срутване на скали от този скат само за една година.

Проблемът в община Провадия е от години. Цялостното укрепване на скалите и решаване на проблема за сега остава невъзможно, тъй като липсват достатъчно финансови средства и пари до сега не са осигурени.

Такива срутища се появяват периодично из цялото Провадийско плато, последното беше в края на месец март т.г., информира местният сайт Провадия днес.

Тогава 130-тонна скална маса се откъсна от ската над Провадия и застраши десетки къщи. Мащабите на срутването обаче бяха много по-малки и опасната скала беше разрушена бързо. Този път обаче скалната маса е много по-голяма и по-тежка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари