Средната месечна работна заплата в Русенско е със 186 лева под средната за страната

0
По размер на средната заплата русенска област запазва 12-та позиция сред областите в страната
По размер на средната заплата русенска област запазва 12-та позиция сред областите в страната

През четвъртото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 729 лв., или със 186 лв. под средната за страната (915 лева), сочат данните на ТСБ. Спрямо последното тримесечие на 2014 г. е регистрирано увеличение със 17 лв. , а в сравнение с периода юли-септември 2015 г. увеличението е с 27 лв., или с 3.8%. Средната месечна работна заплата за октомври е 714 лв., за ноември - 738 лв., и за декември - 734 лева, информира ТОП НОВИНИ.

По размер на средната заплата областта запазва 12-та позиция сред областите в страната. Най- високо е заплащането в областите София (столица) - 1 235 лв., и област София - 911 лева. С най- ниско средномесечно възнаграждение отново са наетите лица в област Видин - 622 лева. В сравнение с предходното тримесечие на 2015 г. само в област Разград е регистрирано намаление в размера на работната заплата. Най- значителен ръст на средната работна заплата е регистриран в област Бургас - с 9.2%. В останалите области увеличението варира между 0.9% за област Добрич и 8.3% - за област Силистра.

В обществения сектор средната работна заплата за периода октомври - декември 2015 г. е 881 лв., а в частния сектор - съответно 691 лева. В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта бележи увеличение с 91 лв. или с 11.5%, а в частния - с 1.6%. Средната месечна работна заплата на наетите в обществения сектор е с 10.4% под средното равнище за страната, а тази в частния - с 22.5%. В национален мащаб средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 10.2%, докато за област Русе разликата достига 27.5%.

Най- високо средномесечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2015 г. са получили наетите лица в икономическите дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 335 лв., «Хуманно здравеопазване и социална работа» - 975 лв. и «Финансови и застрахователни дейности» - 894 лева.

И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „»Хотелиерство и ресторантьорство» - 428 лв., и «Административни и спомагателни дейности» - 435 лева. В сравнение с третото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата на наетите по трудово правоотношение в хотелиерския и ресторантьорския бизнес бележи ръст с 2.9%, а при ангажираните с административни и спомагателни дейности увеличението е с 3.3%.

Спрямо периода юли-септември 2015 г. в седем икономически дейности в област Русе средната месечна работна заплата бележи намаление, което е най-значително в добивната промишленост - с 4.6%. В останалите дванадесет икономически дейности, представени в област Русе, средномесечното възнаграждение на наетите лица нараства, като в сферата на образованието е регистриран най-значителен ръст - с 19.1%, а само в една от дейностите увеличението е под 2.0%.

Сравнението на средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение по икономически дейности в област Русе със средното равнище за страната показва, че в три икономически дейности - „Селско, горско и рибно стопанство”, „Хуманно здравеопазване и социална работа” и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” средната работна заплата за областта надвишава регистрираната средна за страната, съобщават още от ТСБ.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари