Спряха билков чай от продажби, защото съдържа кокаин

0
В Италия започна конфискуването на билков чай от Перу
В Италия започна конфискуването на билков чай от Перу

В Италия започна конфискуването на билков чай от Перу, който от години законно се продава в търговската мрежа.

Причината е шокиращото и съвсем случайно откритие, че чаят съдържа кокаин, пише БТА.

Роберто, 38-годишен водач на автобус от градския транспорт в Генуа, дал положителен резултат при рутинния тест за употреба на незаконни стимулатори, който задължително провежда общинската фирма АМТ.

Той има стаж 10 години във фирмата и се ползва с безупречна репутация.

Веднага се сетил, че в деня преди теста изпил чаша перуански билков чай, който често купувал от "етнически" магазин в центъра на града.
Споделил с лекаря, че си приготвял доза от две пликчета чай, която му помага да бъде бодър с часове зад волана.

Лекарят на транспортната фирма не искал шофьорът да бъде несправедливо наказан и го помолил да му донесе същата доза чай, за да я изпробва лично.

След консумацията на чая сам се тествал и също дал положителен резултат, за който незабавно съобщил на специалното формирование на Карабинерните войски за борба с фалшифицирани и опасни за здравето храни и напитки (НАС).

Военен полицай в цивилни дрехи купил марката билков чай от същия магазин, за да бъде тестван в лабораторията на НАС. Резултатите показали, че чаят съдържал малки прибавки листа на кока, които при разтваряне изпускали "чувствителни" количества кокаинов хидрохлорид, тоест активната съставка на наркотика.

Карабинерите определели продукта като "потенциално опасен", тъй като ефектът от него бил достатъчно силен, за да повлияе на сетивата и реакциите на водач на МПС.

Започнало разследване с основен преглед на документацията на собственика на магазина. Тя се оказала напълно редовна и доказвала, че той от дълго време купувал този чай от перуански търговец на едро, който има фирма в Милано.

Военните спецполицаи били смаяни от факта, че в продължение на години чаят безпрепятствено е преминавал митническите проверки за законен внос.

Наредено е продуктът да бъде конфискуван от търговската мрежа, а разследването е насочено към неговия единствен перуански вносител в Италия. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари