Според Световната банка цените на енергията ще се понижат през 2023 година

0
Прогнозата е за намаление с 11 процента през следващата година
Прогнозата е за намаление с 11 процента през следващата година Снимка: БТА / АР

Прогнозата е за намаление с 11 процента през следващата година

Световната банка прогнозира, че цените на енергията ще се понижат с 11 процента през 2023 година, след покачването им с 60 на сто през 2022 година, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Средна цена на петрола сорт Брент от 92 долара за барел през 2023 година и понижение до 80 долара през 2024 година предвижда банката в последния си обзорен доклад за пазара на суровини. Тези стойности обаче са доста над средната петгодишна цена на Брент от 60 долара за барел.

Руският износ на суров петрол може да падне с 2 милиона барела на ден поради ембаргото, което наложи Европейския съюз и ограниченията върху застраховките на петролните товари и доставките им, се казва в доклада.

Предложеният от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) таван на цената на руския петрол може да засегне руския износ, но за да има ефект, е необходимо да се включат и страните с развиващи се икономики, се казва в анализа на Световната банка.

Тя предупреждава, че забавянето на глобалния икономически растеж и продължаващите строги ограничения срещу разпространението на КОВИД-19 в Китай представляват сериозни негативни рискове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари