"Сова Харис": Три политически партии са на бариерата от 4%

0
Това са Коалиция „Левицата!“ (3,9%), „Български Възход“ (3,7%) и „Има такъв народ“ (3,1%)
Това са Коалиция „Левицата!“ (3,9%), „Български Възход“ (3,7%) и „Има такъв народ“ (3,1%) Снимка: ЦИК

Това са Коалиция „Левицата!“ (3,9%), „Български Възход“ (3,7%) и „Има такъв народ“ (3,1%)

На следващите извънредни избори до урните ще отидат около 2,7 милиона гласоподаватели, прогнозират от агенция „Сова Харис“, предаде БТА. Те посочват, че до преди серията от последователни избори за парламент броят на активните избиратели у нас е около 3,2 милиона души. С въвеждането на машинното гласуване и строгия контрол върху практиката за закупуване на гласове, те са вече около 2,6 милиона души.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“ в периода 20-27 февруари 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното „лице в лице“ интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на „Пик Броудкастинг“ АД.

Данните от проведеното социологическо изследване показват, че твърдо решилите да гласуват на 2-ри април са с 2-3% повече, което е около 100 -150 хиляди избиратели. Това показва, че ако не се намесят други фактори, на следващите извънредни избори до урните ще отидат около 2,7 милиона гласоподаватели.

От агенцията посочват, че вече е факт обединението на две от парламентарните партии с декларирана дясна ориентация и сходен политически профил. Появяват се и три значими политически субекта – обединение на леви формирования, заедно с активисти от БСП, партия от изявени експерти, отделили се от „Има такъв народ“ и възобновяване на дейността на НДСВ.

Резултатите от изследването показват, че засега обединението „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се доближава до подкрепата, равна на аритметичния сбор, получен от двете формации на предишните избори, но не предизвиква ефект на привличане на нови гласове (25,7% от действителните гласове).

ГЕРБ-СДС удържат първото място с подкрепа от 27,4%. Очертава се третата позиция отново да е на ДПС – 11,7%. „Възраждане“ също стоят близо до резултата си от миналите избори с 10,6%. Декларираната подкрепа за БСП е 9,7%, но напрежението вътре в електоралното ѝ ядро, плюс появата на конкурент в този сектор, може да доведе до допълнителни размествания в рамките на предизборната кампания, смятат от „Сова Харис“.

Според получените данни, изброените пет партии/коалиции могат да бъдат сигурни, че ще присъстват в следващия парламент. Има обаче още три политически субекта, подкрепата за които може да преодолее бариерата от 4%. Това са Коалиция „Левицата!“ (3,9%), „Български Възход“ (3,7%) и „Има такъв народ“ (3,1%). От агенцията отчитат, че има интерес на левите избиратели към новото обединение, а „Български Възход“ и „Има такъв народ“ продължават да търсят своята идентичност и предизборната борба ще покаже дали усилията им ще имат успех. Внимание заслужават още Коалиция „Заедно“ (1,2%), водена от двама експерти, напуснали ИТН, и новата поява на НДСВ (0,9%) в политическото пространство. Въпреки че са далече от изборната бариера, с получената подкрепа и експертния си потенциал, двете формации представляват интерес за коалиране с по-големи политически субекти.

Според „Сова Харис“ е логично в условията на парламентарна криза президентската институция да придобие статута на незаобиколим фактор. Президентът и вицепрезидентът получават най-високо доверие сред политическите личности у нас, според данните на проучването. Сред останалите лидери на политически формации не се наблюдават значителни разминавания между доверието към личността и към това на организацията, която ръководи.

Данните от изследването показват още, че според 33,8% от гласоподавателите най-много гласове ще спечелят ГЕРБ-СДС. 21,4% пък са на мнение, че победители ще са ПП-ДБ.

Сериозни опасения, че материалното им състояние може да се влоши до степен да са затруднени да се издържат, имат 51,9% от пълнолетните българи. Само 30,1% смятат, че няма да стигнат до това положение. Този показател влияе на нагласите на избирателите, според агенция „Сова Харис“. Те отчитат, че въпреки тежките социални проблеми, хората с десни убеждения (26,3%) са повече от тези с лява ориентация 17,4%).

Въпросът за това, кое правителство би превело България по-успешно през кризата, не получава еднозначен отговор. Лек превес имат от ПП-ДБ с 21,0% подкрепа срещу 19,0% за ГЕРБ-СДС. Това показва, че според повече избиратели, партиите на промяната имат повече допирни точки с останалите политически субекти.

Според проучването на „Сова Харис“ идеята за промяна на формата на държавното управление към президентска република има достатъчен брой последователи за поставянето ѝ в публичното пространство – 22,1%, но съвсем недостатъчни за да бъде приета, защото 53,3% отхвърлят такъв вариант.

Въпросът за приемането на еврото като разплащателно средство у нас от следващата година отпадна от само себе си. Високата инфлация и очертаващият се бюджетен дефицит правят тази стъпка невъзможна. Не са за подценяване и опасенията на гражданите за очаквана спекула с цените при такава промяна, посочват още от „Сова Харис“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    мм
    90 милиона лева на вятъра ще заминат и пак няма да има правителство
  • 6
    1
    Иван
    Глупости пишете, ГЕРБ вече никой не ги иска!Престъпните, крадливи боклуци,Некадърни и прости!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари