Софийският университет освободи Михаил Мирчев заради скандални лекции

0
Случаят с проф. Михаил Мирчев предизвика остра реакция, след като Студентското общество за равенство алармира за лансиране на расистки стереотипи по време на заниманията със студентите. По казуса се самосезира и Комисията за защита от дискриминация
Случаят с проф. Михаил Мирчев предизвика остра реакция, след като Студентското общество за равенство алармира за лансиране на расистки стереотипи по време на заниманията със студентите. По казуса се самосезира и Комисията за защита от дискриминация Снимка: БГНЕС

Михаил Мирчев вече няма да преподава в СУ, обявиха от висшето учебно заведение

„Въз основа на установеното от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков прецени, че е налице достатъчно основание да прекрати гражданския договор на проф. Михаил Мирчев“, гласи съобщението във Фейсбук страницата им.

„Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните и либералните ценности. Той е в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, организатор е на съвместни събития, като отдаването на почит на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага програми, посветени на жените и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специални потребности, откри единствената специалност „Хебраистика“ в страната и др.

На 18 ноември Общото събрание – върховният колективен орган за управление на Университета, със своя декларация преутвърди ангажимента на Софийския университет към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъди всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието“, подчертават от СУ.

Студенти разкритикуваха Мирчев за използване език на омразата в лекциите му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук