"Собственикът" на Силистар: Пари няма да взимам повече, но ще си заградя имота!

0
Якимов е тъст на народния представител от ДПС Йордан Цонев
Якимов е тъст на народния представител от ДПС Йордан Цонев

"Това са ниви. Това е частен имот, наш! Ние можем сега да го изорем, можем всичко!"

Това заяви Георги Якимов, собственик на огромна площ в защитен парк "Странджа", човекът, който в продължение на години е събирал такса "достъп" до плажа Силистар. Той искал по 10 лева от туристите, за да стигнат до морето по пътя.

Оказва се, че Якимов е тъст на народния представител от ДПС Йордан Цонев. Запитан дали депутатът е наясно със случващото се, Якимов отговори: "Не ме интересува зет ми. Да си гледа там работата".

От миналата година Община Царево съди Якимов, защото загражда достъпа до плажа. Написали му и акт – скромната сума от 1000 лева, а на втора инстанция съдът го намалил на 300 лева. Накрая бил напълно отменен.

"Никога никой не е получавал разрешение за търговска дейност на плажа в Силистар. Идваме на проверки и просто ги гоним. Когато ни няма, някой си позволява да застане тук на пътя и да казва: "Дай едни пари, за да минеш", сподели пред Нова тв кметът на Царево Георги Лапчев.

След скандала за събирането на абсурдната такса се самосезираха НАП и Министерството на околната среда и водите. На общината в Царево беше предписано да освободи пътя до плажа. Започна и поставянето на нови табели.

Странджа е най-голямата защитена природна територия в България, създадена за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие, както и за съхраняване на самобитните странджански фолклор, култура и историческо наследство. Нейната територия е над 1% от територията на страната. Странджа е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа.

Като всяко място на брега на Черно море, Странджа е застрашена от унищожаване чрез незаконно строителство. Затова и защитените територии със самостоятелен статут в парка са 32 на брой. Най-известните от тях са Парория, Устие на река Велека, Докузак, Руденово, Силистар, Кривинизово, Моряне, Камъка и други.

Междувременно се оказа, че Георги Якимов е разследван за фалшиви пълномощни и за съмнението, че така е придобил стотици декари в Странджа.

Прокуратурата обаче не е образувала наказателно производство срещу въпросната престъпна мрежа, от която са се облагодетелствали и политически лица, защото е изтекъл срокът от 10 години от извършеното престъпление.

А Якимов е категоричен: "Пари няма да взимам повече, но ще си заградя имота!"

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари