Убийството на Виктория отвори път към тежки присъди

0
Точно преди пет години България бе потресена от новината за извършено тежко престъпление край река Дунав
Точно преди пет години България бе потресена от новината за извършено тежко престъпление край река Дунав

Северин Красимиров се размина с доживотния затвор

Убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе отвори дебат в обществото за ниските присъди на жестоките убийци и проправи път към законодателните промени, които отмениха възможността за съкратено съдебно следствие при подобен род престъпления.

Точно преди пет години България бе потресена от новината за извършено тежко престъпление край река Дунав.

В храсталаците в района на бетонната алея на брега на реката бе намерена изнасилена, а след това и убита младата журналистка. Убиецът на Виктория Маринова успя да се укрие, но бързо бе установен и задържан. Оказа се, че това е едно примитивно същество с необуздан сексуален нагон, произхождащо от ромските гета на Русе. Северин Красимиров обаче се измъкна от строгостта на закона и се спаси от доживотен затвор, какъвто обществото настоява, че заслужаваше. Присъда от 30 години му бе дадена заради вратичка в закона, позволяваща делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие., пише Telegraph.bg.

Принуда

Народното недоволство срещу тази явна несправедливост обаче принуди депутатите да направят законодателни промени. Така следващите убийци като Северин Красимиров вече не могат да се спасят от доживотния затвор и затвор до живот без право на замяна. Още след произнасянето на присъдата на 22 април 2019 г. от Окръжния съд в Русе близките на Виктория Маринова поискаха среща с русенските депутати и юристи за обсъждане на възможностите за отпадане на съкратеното съдебно следствие при извършване на тежки умишлени престъпления. Гласовете в обществото се надигнаха още повече, когато не след дълго в България се случи следващо ужасно престъпление - убийството на 6-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Отново извършено от примитивник с произход, който не е необходимо да се посочва, но малцина не биха се досетили, разбира се.

Умисъл

Година след смъртта на Виктория и Кристин парламентът отмени съкратеното съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт. С това отпадна възможността безмилостните хладнокръвни убийци да прибягват към споразумение с прокурор, които съдът да одобрява, след като признаят фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и по този начин да се възползват от правото за намаляване на наказанието. Точно от тази възможност се възползва убиецът на Виктория. Ако има добро поведение, Северин Красимиров, който тогава бе на 21 години, може да излезе от затвора, преди да е навършил 50 години - възраст, когато един мъж все още е в силата си. Може и да създаде потомство, но жертвата му никога няма да види порасналата си дъщеря.

Потрес

Смъртта на Виктория Маринова потресе Русе и страната. Преди пет години - на 6 октомври, хора, разхождащи се край Дунав в топлия съботен следобед, забелязват в близките храсти тялото на бездиханна млада жена. Веднага звънят тел. 112 за помощ и минути след това бетонната алея е отцепена от полиция. Пристигналият медицински екип само установява смъртта на младата жена. Става ясно, че това е 30-годишната Виктория Маринова, водеща в местната кабеларка TVN, която е собственост на бившия ѝ съпруг Свилен Максимов. Никога дотогава тежко криминално престъпление, извършено в Русе, не е получавало такъв широк отзвук не само в страната, а и в цяла Европа.

Манипулация

Незнайно как и защо на гърба на цялата огромна трагедия се появи едно манипулативно твърдение, че в Русе е убита журналистка заради работата ѝ и заради разследвания, които е имала намерение да прави. Целите очевидно бяха политически и обслужиха определени кръгове, които днес са се прегърнали заедно във властта, но преди 5 години обстоятелствата бяха различни. Още тогава местните журналисти и близките на Виктория изключваха такава версия, но манипулативното твърдение прикова погледите на света към крайдунавския български град. Репортери на световни агенции като Ройтерс и Франс прес бяха изпратени в Русе. Край Дунав пристигна и словашки репортер да търси сходство със случая в родината си - бруталния разстрел на разследващия словашки журналист Ян Куцияк. Оператори насочиха камери към бетонната алея край Дунав, където Виктория правела съботния си крос, преди да бъде изнасилена и убита. Разследващите бързо стигнаха до извършителя на гнусното престъпление. Следите водеха към русенския ромски квартал „Тракция“, където в схлупена къщурка открили дрехите на изнасилвача. Жената, с която живеел на семейни начала, не побързала да ги изпере. Самият той духнал към Германия при майка си. Четири дни след престъплението в град Щаде германските власти задържаха 21-годишния Северин Красимиров. Той бе върнат в България. Стана ясно, че преди да извърши престъплението, цяла нощ Северин гулял с компания в другия ромски квартал на Русе - „Селеметя“. Употребил голямо количество алкохол и на сутринта тръгнал да се прибира пеша към дома си в „Тракция“. За по-направо минал през бетонната алея, където срещнал спортуващата Виктория и нагонът на примитивника се отключил. Той просто искал да се задоволи, а младата жена се съпротивлявала, което провокирало и последващото ѝ убийство. Според криминалистите целите на Северин били да не го издаде, ако остане жива.

Младата жена остави след себе си добри дела

След смъртта на Виктория близки и приятели основаха в нейна памет фондацията „Направи добро за непознат“, за да продължат благотворителната дейност на отишлата си без време млада жена. „Вики вярваше, че да проявиш съпричастност и да дариш, не се изисква много. И ако всички дарим добро или отделим дори символични средства, за нас това няма да коства почти нищо, но за някого ще значи много, ще помогне в нуждата, ще дари надежда. Вики винаги се е впускала във всяко подобно начинание с добротата и енергията си, които знаем, че сте усетили как струеха от нея. Зад всяко добро дело на компанията или на TVN ще намерите нейното участие и работа. Много от кампаниите и инициативите изобщо не са били огласявани публично... Не защото е нямало желание да бъдат огласявани и споделяни, а защото не всяко такова начинание трябва да е „новина“, нали? По-скоро... ежедневие, би казала тя“, пишат приятелите ѝ в сайта на фондацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 18
    1
    А е
    Тоя що не е сготвен още? Кво чакате???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари