Смъртоносни студове сковаха САЩ

1
До минус 46 градуса се очакват в Чикаго
До минус 46 градуса се очакват в Чикаго Видео: BULGARIA ON AIR

Рекордно ниски температури в САЩ.

Няколко източни щати са обхванати от ледена вълна и обилен снеговалеж. Прогнозите за района на Чикаго, където живеят най-много българи извън пределите на страната ни, са стряскащи. Очаква се температурите да паднат до минус 46 градуса.

За втори ден Съединените щати осъмнаха с предупреждения за животозастрашаващ студ. Предвижда се на много места в източната част на страната термометърът да закове на минус 46 градуса по Целзий, информира BULGARIA ON AIR.

Опасното време затвори учебните заведения в Минеаполис и Детройт. В Чикаго, където живеят стотици хиляди българи, ситуацията не е по-различна. На кадри разпространени в социалните мрежи се вижда, че реката, минаваща през града, прилича по-скоро на ледена пързалка.

Езерото Мичиган, което е сред най-големите в Америка, също се вледени. Сериозната заплаха за живота обаче не спря десетки да излязат на разходка в парка около езерото. А полицията в Чикаго трябваше да вади един от ентусиастите и кучето му от ледените води.

Издадено е предупреждения към хората да избягват излизането навън и да не пътуват надалеч. Властите алармират - при такива условия измръзване може да настъпи в рамките на минути.

Обилният снеговалеж предизвика и редица катастрофи. Очаква се пътната обстановка да остане усложнена. Президентът на Съединените Щати Доналд Тръмп също посъветва хората да си останат вкъщи.

Според експерти арктическият студ е в резултат на "полярен вихър" - огромна маса от въздух с много ниска температура, който нормално се върти около Северния полюс. Изместването му на юг вероятно се дължи явление в другия край на планетата - поток топъл въздух, изкачил се през Мароко и Източния Атлантик на север. Подобно явление имаше приз зимата на 2013-2014 г.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари