Колко е най-ниската температура, измервана в Русе през януари?

7
Най-високата януарска температура в града е измерена през 2019 година
Най-високата януарска температура в града е измерена през 2019 година

Най-високата януарска температура в града е измерена през 2019 година

Кога замръзва река Дунав?

За да замръзне реката, са необходими общо -100 градуса в период от 10 дни според кап. Павлин Цонев, директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав, пише Актуално. Температурите трябва да са трайно ниски, за да може целият обем от вода да се охлади.

Нощните температури трябва да са около -10 градуса, а дневните да не превишават нулата. Първоначално изстиват само най-горните слоеве на водата. Интересно е, че водата е с най-голяма плътност при +4 градуса, така че към дъното температурата на водата е около 4 градуса, затова оцеляват и рибите. Първо замръзват каналите, ръкавите и покрай брега. След това започва да замръзва цялата повърхност на реката.

Колко пъти е замръзвала река Дунав?

От 1900 г. досега Дунав е замръзвал 28 пъти. Тенденцията за глобално затопляне се наблюдава и при Дунав. Повечето замръзвания на реката са през първата половина на 20-ти век. Според директора на Дирекция „Хидрология и хидрометеорология” инж. Константин Ялъмов “влияние върху ледовия режим на реката оказват и хидровъзлите Железни врата I и II, които задържат образувалия се лед и изпускат вода от голяма дълбочина, която е с температура по-висока от точката на замръзване”. Заради хидровъзлите рязко намалява броят на зимите с ледови явления.

Периодът до изграждане на хидровъзела (1941-1973 г.) се характеризира с по-често наличие на лед по реката. В периода 1974-2016 г. случаите рязко намаляват.

За колко дни най-много е замръзвала река Дунав?

През 1953-1954 г. ледовият режим е цели 89 дни - от 21 декември 1953 до 19 март 1954 г., като пълното замръзване е било 66 дни.

Други големи замръзвания на реката

Първите писмени свидетелства за река Дунав са от 1902 г., когато реката замръзва за 29 дни.

Местни хора във Видин разказват за трагична случка от 1905 г. Реката била замръзнала и сватбари тръгнали от Калафат към Видин по леда, но той се пропукал и няколко човека се удавили.

Според друга местна история вълци от Румъния преминавали по леда през лютите зими и нападали кошарите в българските села.

Преди няколко години се появи снимка на неизвестен фотограф, документирал едно от историческите замръзвания на реката. Снимката е от януари 1929 г. и показва замръзналата река, по която се движат много хора, поели към отвъдния бряг.

Друго голямо замръзване е регистрирано през 1941-1942 г., когато се извършвали спасителни акции по целия български бряг. На 4 март 1942 г. Видин преживял най-голямото си наводнение. Реката започнала да замръзва и носените от течението ледени блокове направили тапа между българския и румънския бряг при остров Богдан под града. От ледения бараж водата не можела да се оттича и за една нощ градът бил залят. Седем души се удавили, 19 000 били евакуирани, е ледът бил бомбардиран, за да се отпуши реката. Спасителната акция продължила 7 дни, но водите се отдръпнали в коритото чак в началото на юни.

През 1985 г. замръзването на Дунав при Силистра продължава 2 месеца - от 16 януари до 16 март.

Най-ниска температура в град Русе е измерена на 26 януари 2010 г. - минус 21 градуса. Най-високата януарска температура в града е измерена на 22 януари 2019 г. - плюс 21 градуса.

През 2011-2012 г. е регистрирано замръзване, продължило 24 дни, като реката е скована напълно за една седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Аз
    Минус 100 градуса е на Марс, за съжаление ние още сме тук! ;)
  • 10
    3
    до 2
    Като те чета ти си бил или в КЕЧ-а или в Строителни войски. Неграмотен си, тъп си, а и определено майчиният ти език не е българския.
  • -4
    2
    Спонсор
    1980 -та година служих в Хасково! На 4 януари ме вдигнаха по тревога! Тер мометърът показа -28 градуса! Вероя тно в Русе е било жега? Пак тогава во йник от ротата от Златоград отиде до Военна болница и забрави да се вър не! Беше открит на Пампорово/ свир ил там преди това/ Момчето беше с мъжко име по недуразумение! След около 7-8 месеца го демобилизираха! Ако аз бях на неговото място, щях да мина през военен съд! А Дунава не иска да замръзне, щото бившите ПАР ТИЙЦИ, станаха"ДЕМОКРАТИ"!
  • 7
    1
    Питам
    Защо на термометрите показваше -29 С към 03:30 04:30 Сутринта? за 2010 иде реч.Отивало е и -32 от къде идват разминаванията?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари