Служебното правителство ще представи бюджет на 3 май

0
Служебният финансов министър залага ръст на икономиката от 1,8% и бюджетен дефицит 3%
Служебният финансов министър залага ръст на икономиката от 1,8% и бюджетен дефицит 3% Снимка: Министерство на финансите

Служебният финансов министър залага ръст на икономиката от 1,8% и бюджетен дефицит 3%

Ръст на икономиката от 1,8%, инфлация 8,7%, минимална заплата - във фризера, безработица 4,2%, пенсиите нагоре с 12,6% от юли, бюджетен дефицит 3%, таван на нов дълг - 10 милиарда лева.

Това най-вероятно ще е макрорамката, която служебният финансов министър ще предложи на правителството, а то от своя страна ще внесе в парламента на 3 май, ако дотогава няма редовно правителство, съобщи 24 ЧАСА.

“Окончателните разчети все още не са готови, някои показатели могат да претърпят промени”, сподели информиран източник. Две числа обаче са “заковани” - дефицит 3% и ръст на икономиката 1,8%, колкото предвижда в последната си прогноза и Световната банка. През 2024 година икономиката ще се върне към обичайния за последните години растеж от около 3,3%.

Безработицата ще остане ниска - 4,1%, като социалните плащания са сметнати при пазар на труда без резки сътресения. Минималната заплата ще остане във фризера до края на тази година. За следващата се залага тя да стигне 940 лева, както вече обяви Велкова.

Индексиране на бюджетни заплати ще има, но с между 8 и 10%, и то в министерства и ведомства, в които възнагражденията не са променяни от началото на миналата година.

В институции, в които чиновниците са получили през 2021 и 2022 година 30 - 35% увеличение, парите няма да се пипат до края на годината, а вероятно и през 2024 година. Командировъчни и представителни разходи щели да бъдат орязани поне с 20%. Както е известно, пенсиите ще бъдат индексирани още този юли с 12,6% по швейцарското правило. Други промени при тях не са заложени в бюджета. Пенсионните и здравните вноски няма да се променят.

Бюджетните сметки са направени при понижаване на инфлацията от 13 до 8,7% към края на годината. Успокояването при цените ще бъде по-осезаемо догодина, когато инфлацията ще спадне до 3,9%, но ще се задържи на това ниво още поне две години.

За да се вмести в тези рамки бюджетът, ще се предложи на парламента да отпаднат компенсациите за скъпия ток още преди юни. Служебното правителство няма как да ги отмени, защото те са въведени с решение на парламента. С проектобюджета ще се предложи отмяна на това решение.

ДДС за всички, с изключение на хляб, брашно, книги и детски храни, ще се върне на 20%. За тази цел също е необходимо решение на парламента, защото по-ниските ставки бяха въведени с поправки в три закона. Все още не било решено обаче дали да се въведе еднократното облагане на свръхпечалбите за всички фирми от 1 юли.

От една страна, само от него в хазната могат да влязат около 2 милиарда лева и така да стане възможно да не се орязват повече разходи. От друга обаче експертите били притеснени от критиките за този данък, както и от опасността той да бъде отменен от Конституционния съд, тъй като ще се прилага със задна дата. Това ще означава към края на годината спешно да се търсят нови източници за повишаване на приходите, за да не се увеличава дефицитът.

Около 6 - 8 милиарда лева капиталови разходи, които не са направени през миналата година, ще бъдат записани в новия бюджет, но със забрана да се пренасочват за други цели. След като изплати близо 500 млн. лева за пътища, служебният финансов министър не предвижда увеличаване на парите за тях, казват информирани. Резерви за това ще се търсят към края на годината от икономии на други разходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари