След лечение на рак, мъж остана с половин ухо

0
82-годишният фотограф Николай Качаков иска само да няма други с неговата одисея
82-годишният фотограф Николай Качаков иска само да няма други с неговата одисея Снимка: Нели Сукова

82-ГОДИШНИЯТ ИЗВЕСТЕН ТЪРНОВСКИ ФОТОГРАФ НИКОЛАЙ КАЧАКОВ е с половин дясно ухо след тежка онкологична операция и диагноза злокачествен тумор.

Тепърва ще трябва да се подлага на лъчетерапия и други изпитания, за които дори не му се говори. До това състояние едва ли щеше да стигне, ако не бе лекуван повече от половин година с гентамицин – крем и унгвент, пантенол спрей и бани с калиев пермаганат в „Център за кожно-венерически заболявания – В. Търново“ ЕООД, чийто собственик е общината в областния град, разказва Нели Сукова в БорБа.Бг

Управител на дружеството и лекуващ лекар е д-р Теодора Чолакова.

РАНИЧКА НА ДЯСНОТО УХО НА ВЪЗРАСТНИЯ МЪЖ СЕ ПОЯВИЛА ПРЕЗ ЮНИ МИНАЛАТА ГОДИНА. Личният лекар го пратил при дерматолога д-р Чолакова в медицински център „Аура“. После започнала интервенция с антибиотичния мехлем гентамицин, но раната растяла. На 1 декември 2016 г. Николай Качаков влиза в стационара за кожни болести във Велико Търново, откъдето е изписан на 8 декември.

Според епикризата на д-р Теодора Чолакова диагнозата е целулит с други локализации. След това лечението със същия мехлем продължава, но положението на дядо Николай се влошава и раната расте. Тя става над 4 см и обхваща цялото му ухо. Той продължава да ходи при д-р Чолакова и да прави това, което му казва 52-годишната шефка на кожния диспансер.

МАРИЯ И НИКОЛАЙ КАЧАКОВИ ЗАПОЧВАТ ДА ТЪРСЯТ ДРУГИ ЛЕКАРИ ЗА КОНСУЛТ, за да видят какъв е проблемът с ухото на мъжа. Не са от хората, които се оплакват, а освен това съпругата цял живот е била журналист и здравен репортер. Попадат обаче в големия хаос на родното здравеопазване. Потърсват друг дерматолог в лицето на д-р Даниел Богданов, който назад във времето е работил в същия диспансер, а сега преглежда в поликлиниката в центъра на старата столица.

Още при първия преглед д-р Богданов отсича, че ухото има нужда от хирургична намеса и биопсия, тъй като видимо става дума за карцином, който е трябвало да се изреже още преди месеци или да се третира с лъчетерапия в начална фаза

Всъщност човекът няма целулит, защото той се появява в мазните тъкани на подбедриците и не може да го има в ухото. Когато семейството дойде при мен, разбрах, че първо са го третирали с гентамицин инжекции и после с крем, с калий го мазали, горили му ухото с газ и какво ли още не. Никъде в документите не споменава за тумор. Ако още в началото бяха дошли при мен, щях да ги пратя директно в онкологията с амбулаторния лист с направление и с диагноза за операция. Сега се оказва,че хистологията от Плевен е показала злокачествен тумор, а половината ухо е отстранено. Според мен пациентът е лекуван с грешна диагноза близо година, а поначало така у нас се източва касата“, коментира вчера д-р Даниел Богданов.

ЕСТЕСТВЕНО, НАМЕРИХМЕ ЗА КОМЕНТАР НА СКАНДАЛНИЯ СЛУЧАЙ И д-р Теодора Чолакова. Тя си спомни веднага за Николай Качаков и неговото лечение. Не знаеше, че вече няма половин ухо, но не бе особено изненадана.

Ами той действително имаше проблем с ухото, който изискваше проследяване! Дори последния път му казах, че след като го изпиша от стационара, трябва да отиде на онколог и да се направи биопсия. Пациентът обаче бе доста несериозен и след първия преглед не се появи, после дойде, след като бе ходил в тубдиспансера. Направихме курса с гентамицин при нас, защото понякога една инфекция го изисква, особено ако е върху карцином. Категорична съм, че не съм направила грешна диагноза, защото при нас трябваше да овладеем вторичното наслагване и да се продължи нататък. Пише целулит, защото има възпаление на ухото…“, каза д-р Чолакова.

В никакъв случай не можело да се говори за източване на Здравната каса с невярна диагноза в конкретния случай. Също в никакъв случай шефката на кожния диспансер не смята, че носи каквато и да е отговорност за отрязаното ухо на своя пациент Качаков.

Никога не ми е споменавала думи като онколог, биопсия, рак, тумор и такива страшни неща. В това съм категоричен, но искам просто други хора, които имат същия проблем, да не вървят по стъпките на моя ад. Защото освен всичко, което ме чака тепърва, аз дори очила не мога да си сложа с това отрязано и превързано ухо“, се опита да се шегува Николай Качаков.

ВПРОЧЕМ В ЕПИКРИЗАТА НА ОНКОХИРУРГА Д-Р ГЕОРГИ КОСТОВ ОТ 2 МАЙ 2017 Г. изрично пише каква е диагнозата на пациента с отрязаното ухо. Хубавото в това изпитание на тази възраст за фотографа са две неща – разсейки по тялото от такъв вид рак на ухото не може да има, а смяната на превръзките прави добра приятелка сестра, защото иначе и за това трябва да се плаща. Пък сем. Качакови са с по 230 лева пенсии. Заради това не си и мислят за съдебни дела и за жалби, от които полза няма.

Източник: БорБа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари