След дъжд качулка: Шефове на НЗОК са привикани в парламента

0
Причината - смъртта на 6 годишната Мария
Причината - смъртта на 6 годишната Мария Видео: NOVA

Шефовете на Здравната каса и на Агенцията по медицински надзор - на спешно изслушване в парламента.

Причината - смъртта на 6 годишната Мария, която предизвика спор за пари и за работата на касата.

Мария почина от левкемия и въпреки че се лекуваше в българска болница, семейството й получи фактура за 14 000 лв. за скъпи лекарства. Това доведе до спорове между Здравната каса и Детската онкохематология. В спора се намесиха и депутати. Междувременно се стигна и до спешно изслушване на шефа на касата, както и на директора на детската болница в здравната комисия.

Лекарства към момента за лечението на това дете не са липсвали в нито един момент. Има известни административни процедури, които може би се забавиха. Ние сме изпълнили в пълен обем специфичното лечение, което е за злокачественото заболяване, но за съжаление поради настъпване на усложнения от развитието на заболяването ние прекъснахме това лечение, за да превключим на интензивно лечение”, коментира началникът на Клиника по детска клинична хематология и онкология към "Царица Йоанна - ИСУЛ"  Добрин Константинов.

Спазени са абсолютно всички нормативно изискуеми параметри на една такава заповед. Известно забавяне в нея беше на базата на това, че документите, с които кандидатства майката не бяха в пълния си вид. Броят на разгледаните молби за един месец и половина е 360, от които 164 бяха прехвърлени от Фонда за деца, т.е. там не бяха разгледани. Такъв обем молби Фондът разглеждаше за период от три месеца”, коментира директорът на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Проблемът с плащането на скъпоструващи лекарства за тежкоболни деца стои от години. Става въпрос за медикаменти, които са част от задължителното лечение по клинични пътеки, но всъщност финансирането не минава през публичните ресурси и през Здравната каса. Здравният министър обеща, че ще се изготвят нормативни промени, с които този проблем да бъде решен.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари