Синът на Мишо Бирата получава в наследство само дълговете на баща си

0
Синът на Мишо Бирата получава в наследство само дълговете на баща си
Снимка: manager.bg

Синът на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата, може да наследи само дългове от баща си в Русе.

След затворения хотел "Дунав плаза" Пламен Михов загуби и бившата резиденция на Тодор Живков в "Лесопарк Липник".

Хотелът и Татовата къща са в списъка на общо 32 имота, които компанията "България лизинг" e поставила под възбрана заради дългове на Мишо Бирата.

Опитът на Пламен Михов да "спаси" за себе си чрез фиктивна сделка част от къщата за отдих на бившия първи в лесопарка край село Николово не мина. "България лизинг" спечели в Русенския окръжен съд делото срещу фирмата на наследника Михов "Хотел мениджмънт" АД и си върна резиденцията.

Миналото лято, докато частен съдебен изпълнител я подготвяше за търг, синът на Мишо Бирата прехвърля Дом 2 и Дом 3 от резиденцията на варненското дружество "Бул инвестмънт" ЕАД. Сделката е оформена като бартер срещу друго имущество на фирмата от морския град. Според справка в Търговския регистър Пламен Михов е в директорския съвет на "Бул инвестмънт".

От "България лизинг" завеждат дело в съда, за да докажат, че замяната е фиктивна. Адвокатите на лизинговата компания представят документи, че активите на "Бул инвестмънт" са прехвърлени на друга фирма. Тя пък ги е заложила и продала на трети търговец. Сложната схема цели да разхлаби хватка на лизингодателя върху апетитния имот.

"България лизинг" всъщност държи "Хотел мениджмънт" със запис на заповед за 5 млн. евро, а в активите на последното са резиденцията и хотел "Дунав плаза". Преди две години лизинговата компания внася близо 4 млн. евро по специална гаранционна сметка в Банка ДСК и прекратява изпълнителното дело на банката срещу "Хотел мениджмънт" за необслужен кредит. Разликата от 1 млн. евро са лихви и други разходи по делото.

Така компанията сключва лизингов договор с "Хотел мениджмънт" на Пламен Михов като ползвател на "Дунав плаза". Той обаче е прекратен през юни 2013 г., защото длъжникът не плаща редовно вноската си от 172 000 лв. на месец. Докато лизинговата компания завежда искове и за обезщетения, неустойки, неплатени ремонти, доставки и услуги на фирми за хотела, синът на Мишо Бирата прави схемата с резиденцията.

"Пламен Михов се е разпоредил със собствеността си в ущърб на "България лизинг", а когато имот на длъжник се прехвърля на свързано с него лице, увреденият кредитор има право да иска от съда да отмени сделката и да върне имота в активите на длъжника", обясниха магистрати. След влязлото в сила съдебно решение в полза на лизинговата компания частен съдебен изпълнител ще обяви нов търг за резиденцията.

На последната публична продан Дом 1 в нея бе оценен за 134 397 лв., но нямаше купувачи. Сега на търг ще бъде предложена цялата резиденция, но без земята, която е част от държавния горски фонд. Ще се търсят купувачи и за непродадените обекти в новото крило на "Дунав плаза". "Ще изпълним всички съдебни решения, които ни бъдат възложени. За Русе е важно да функционират и хотелът, и бившата резиденция", каза частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.

Прокобата над хотела пък надвисна още преди две години, когато той бе изваден на тезгяха по изпълнителното дело на Банка ДСК за 6 млн. лв. кредит на Мишо Бирата.

Имуществото на "Дунав плаза" бе описано и обявено за продан. Освен хотела бяха запорирани близо 60 имота в Русе - собственост на "Хотел мениджмънт" и две други фирми съдлъжници. Сред тях са 50 магазина и 21 апартамента в новото крило на хотела. Продадените имоти покриха 3 098 226 лв. борчове на длъжника.

Цената, на която бе обявен "Дунав плаза", бе 6 132 238 лв. Няколко фирми искаха да го купят, но "България лизинг" ги изпревари. Покрай тристранната сделка с "Хотел мениджмънт" и Банка ДСК обаче се оказва, че кредитът на борчлията е обезпечен с ипотеки. Те надхвърлят трикратно размера му.

"България лизинг" обаче е погасила само заема на Мишо Бирата към Банка ДСК, но не и ипотеките на имотите, заради некоректност на длъжника", обясниха юристи. Михов е продавал апартаменти, офиси и магазини в новото крило на "Дунав плаза", но вместо да дава на банката парите от купувачите, ги е задържал. Затова банката не е имала основание да вдига ипотеките на платените имоти и изпълнителните дела по тях продължават.

Сега съдбата на заключения хотел е неясна и вероятно "България лизинг" ще търси нов инвеститор.

Скандалите с имотите на Мишо Бирата започнаха, когато той замени 5 маломерни апартамента в хотел "Дунав плаза" срещу Татовата резиденция. Заповедта за това е подписана на 30 декември 2008 г. от бившия областен управител на Русе Мария Димова. Сделката става по-малко от два месеца преди на 6 февруари 2009 г. да бъдат забранени заменките на държавни имоти.

Министерският съвет деактува имота от публична в частна държавна собственост, без прилежащите гори. И така пустеещата къща за отдих с 2766 кв.м разгърната застроена площ е заменена за 400 кв.м обща жилищна площ в хотела. Във ведомствените апартаменти са настанени държавни чиновници.

Има заменка, но няма престъпление.

По документи пазарната оценка на резиденцията е за 1 010 352 лв. с ДДС, а апартаментите са за 1 021 980 лв. Мишо Бирата опрощава разликата в парите. Покрай Татовата къща обаче той получава обзавеждането , което е оценено на 24 329 лв. Част от него още стои вътре, а някои вещи са предоставени на регионалния исторически музей.

След първоначалния си отказ окръжната прокуратура обвини Мария Димова, петима нейни подчинени и оценителя на имота в "престъпление по служба, сключена неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и длъжностно присвояване".

На 22 ноември 2012 г. окръжният съд оневини всички и отхвърли иска на държавата за нанесени 647 600 лв. щети при заменката. На толкова бе изчислена разликата между оценката на апартаментите и резиденцията при сделката и пазарните им цени. Окръжната прокуратура протестира оправдателната присъда, но Великотърновският апелативен съд я потвърди.

"Не знам защо се стигна дотук, може би съм нарушила нечии интереси. Прокуратурата трябва да работи малко по-внимателно и с доказателства, а не с хипотези и предположения", заяви Мария Димова след процеса и допълни, че е взела правилно решение със заменката.

Пустеещата резиденция на Тато

В пустеещата резиденция има 2 апартамента за бившите управници Тодор Живков и Николае Чаушеску, 20 стаи на 2 етажа със санитарни възли, 2 големи зали, приемна, кафене, сцена и барбекю на открито. След 1989 г. сръбската певица Лепа Брена искаше да я купи, но бе отказано. Къщата за отдих се стопанисва временно от дружеството "Свободна зона".

След това е дадена под наем на Българския олимпийски комитет, който решава да я превърне в център за конгресен туризъм, отдих и спорт. Възстановени са конгресната зала, ресторантът и хотелската част, прави се футболно игрище.

Бившият вътрешен министър Георги Петканов умуваше дали МВР да не вземе за ползване резиденцията, но наследникът му Румен Петков не подкрепи тази идея.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари