5 нетипични места у нас, които да посетим през есента

1
Лесопарк Липник край Русе е едно от тях
Лесопарк Липник край Русе е едно от тях Снимка: Галина Петрова, Фейсбук

Нужни са ни само удобни обувки и добри идеи

Есента не е създадена, за да я прекарваме на дивана, завити с одеяло и чаша с напитка против грип в ръка.

Есента е създадена, за да се живее, а спомените да остават завинаги. Нужни са ви само удобни обувки и добра идея за разходка

Ето няколко предложения, споделени в Dir.bg:

Липник

Снимка: iStock by Getty Images

Лесопарк Липник, известен още като Текето, е сред нещата, с които се гордеят жителите на аристократично Русе. Безкрайно живописен във всички сезони, най-голяма е магията му през есента. Той се намира на 10 км от града, в района на село Николово и се простира на необятните 20 000 декара. Името му никак не е случайно заради огромния горски масив от липови дървета, които есенно време се превръщат в нереален пейзаж и стелят по алеите му килими от жълти листа. В парка ще потънете в истинска есенна симфония от цветове. Всяка от пътечките обхожда различен маршрут, но не пропускайте и да хванете този, който ще ви отведе до езерото с лилиите. Макар да е изкуствено изградено, е повече от впечатляващо. Ако територията на парка ви се струва прекалено необхватна, за да го обиколите пеш, можете да направите и велопоход. Насред божествените пейзажи има и няколко заведения за хранете, където да отдъхнете и да се полюбувате на спокойствие на магичната природа.

Параклис "Възнесение Господне"

Снимка: iStock by Getty Images

Не си видял най-хубавото от есента, ако поне веднъж не отидеш до Родопите. Всяка поляна, всеки хълм, всяко селце там са забележителни в сезона на топлите есенни багри, но ако сте в търсене на конкретна дестинация, то със сигурност няма да съжалявате, ако посетите параклис "Възнесение Господне" край село Борово. То се намира само на 50 км от Пловдив и е чудесна дестинация за еднодневна разходка. До храма се стига по пътека за не повече от 15 минути пеш от селото. От хълма, на който се извисява, има чудесна панорама към заобикалящите го планински масиви, които през есента са шеметно красиви. Черквата е новопостроена и поради тази причина стенописите вътре са в чудесно състояние. В самото село има още няколко по-стари храма. В близост е разположена и Кръстова гора, която също е предпочитана дестинация за природен и религиозен туризъм и можете да съчетаете посещението на параклиса с отбивка и до там. 

Снимка: iStock by Getty Images

 Разбоишки манастир

Снимка: iStock by Getty Images

Разбоишкият манастир, намиращ се в община Годеч, само на 70 км от София, е вероятно най-изумителният от всички в България. Вкопан във величествените скали, той буквално е надвиснал над дефилето на река Нишава, която образува красив меандър точно в подножието му. Първоначално манастирът е бил обикновена пещера, но през вековете се е разраствал. Бил е опожаряван цели 3 пъти и пак се е възраждал. По време на Османското иго там неведнъж са отсядали Апостола на свободата Васил Левски и съратникът му отец Матей Преображенски. В манастира и сега може да се пренощува, но при първобитни условия отпреди няколко века.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че на 50 метра от храма минава електропровод, той не е захранен с електричество. Водопровод също няма. Времето в Разбоишкия манастир е сякаш спряло, а природата през есента е притихнала и запленена от слънцето. Достъпът до манастира е лесен. Ако сте с автомобил, се отправете към село Разбоище. Навлизайки в него, подминете площада и изберете удобно място, където да паркирате, по възможност в края на селото. Оттам ви очаква пешеходен преход малко над километър. Пътят е изключително лек и равен, само на финала му има леко изкачване и спускане, но гледката след това ще ви остави без дъх. Маршрутът е обозначен с табели и няма как да объркате посоката.

Язовир Широка поляна

Снимка: iStock by Getty Images

Язовир Широка поляна е сред по-малко познатите и посещавани у нас. Намира се в близост до Батак и се отличава с невероятна природа и гъсти борови гори. Мястото е разкошно за туризъм, риболов или просто разходка. По бреговете му има десетки дървени пътеки, на които да си организирате най-идиличния есенен пикник с гледка, за който някога сте си мечтали. Язовирът е бил любим и на цар Борис III, чиято ловна хижа все още успява да устои на времето и климатичните условия, макар и занемарена. Πpи cтpoитeлcтвoтo нa Шиpoĸa пoлянa мeждy 1959 и 1962 гoдинa xидpoинжeнepитe изчиcлили, чe вoдoeмът щe зaлee лoвнaтa peзидeнция. Bъпpeĸи тoвa cгpaдaтa нe билa cъбopeнa, зapaди cтaтyтa й нa ĸyлтypeн пaмeтниĸ. Tя e ocтaнaлa да cтъpчи нaд вoдaтa нa язoвиpa, около който има безброй любовни кътчета с мостове, пейчици и идеални места за наблюдаване на златните есенни залези.

Орлово око

Снимка: iStock by Getty Images

Ако се питате как изглежда есента през погледа на птиците, не е невъзможно да разберете. Идеална възможност за това е посещение на една от най-известните панорамни площадки у нас, разкриваща поглед над чудесата на Родопите, а именно Орлово око. Тя се намира в западната част на планината, съвсем близо до село Ягодина и прочутата Ягодинска пещера. Построена е през 2009 г. и се извисява на 1563 метра надморска височина. От платформата могат да се наблюдават Буйновското ждрело, село Борино, Чала, село Ягодина, а в далечината - части от Пирин, Рила. Най-далекогледите могат да зърнат даже планините в съседна Гърция. Преходът до нея не е никак тежък. Ако пък не ви се изминава разстоянието пеш, на място в Ягодина предлагат и сафари с високопроходими джипове до площадката. Чувството да зърнеш гъстите шарени гори, през които криволичат тесните родопски пътища, така ще стопли сърцето ви, че тази гледка ще ви грее цяла зима.

Снимка: iStock by Getty Images

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари