Марийка Генова: На сцената под липите ще представим забравени обредни игри от Русенския край

5
Хората трябва да търсят местните традиции, категорична е председателката на НЧ "Пробуда"
Хората трябва да търсят местните традиции, категорична е председателката на НЧ "Пробуда" Видео: Русе Медиа

Хората трябва да търсят местните традиции, категорична е председателката на НЧ "Пробуда"

Деветият Национален фолклорен фестивал „Сцена под липите“ започна тази сутрин в ЛесопаркЛипник“ в Николово. Събитието ще продължи и утре, а на сцената ще излязат 105 състава и 1000 участници от цялата страна.

Целта на фестивала е да покажем колко е хубаво нашето село и тази местност. Днес след 18:00 ч читалището ще представи финализиране на проекта по НФ „Култура“ за забравените северняшки хора и обредни игри от Русенския край. Хората трябва да търсят извора, местните традиции, защото тънката нишка, която напомня за тях, може и да се скъса. Все още има възрастни жени, които не се уморяват да пеят, да играят, но трябва да се грижим за запазване на традициите и предаването им на следващите поколения“, сподели председателят на читалищеПробуда“ в Николово Марийка Генова, предава Русе Медиа.

Началото на фестивала бе поставено днес сутринта с традиционна чаена церемония с липов чай и медовина. След това на сцената започна изявата на фолклорни състави, а през фестивала премина и велопоходът на сдружение „Вело Русе”. От 19:00 часа за трети пореден път ще се проведе конкурсът „Царица на липата“, в който всички участници ще са облечени в официални дрехи с фолклорен елемент. След 21:00 часа започва нестинарско шоу и хоротека под звездите.

В неделя от 10:30 часа стартира втората част на фолклорния фестивал. Най-малките участници ще могат да се включат в различни игри и да вземат участие в състезание по спортно ориентиране, водено от СК „Компас - Крос“.

„Сцена под липите“ се реализира с подкрепата на Община Русе, Кметство с. Николово и Народно читалищеПробуда 1901“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Браво бабо Марийке
    Забравеният обред "Задяване на чужда булка" ще представите ли? Щото ние тоя обред в градо ни го представи Вашия нов зет. Пък тя и булката от Ваше село била, бие тъпана глашетая. П+В=В. Н. Л.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари