Силвия Тороманова: Цените на имотите извън Русе са нестандартно високи

2
Жилищният пазар в Русе винаги е бил с високи цени
Жилищният пазар в Русе винаги е бил с високи цени Видео: Русе Медиа

Жилищният пазар в Русе винаги е бил с високи цени

Силвия Тороманова е управител на агенция „Сиана недвижими имоти“ в Русе, която има и обекти собствено строителство. Казва, че жилищният пазар в Русе винаги е бил с високи цени, но сегашният скок от 18 процента за тримесечие, отчетен от НСИ, се дължи на няколко причини – липсата на достатъчно парцели за застрояване за нови сгради, малък брой имоти за продажба срещу повишено търсене от купувачите. Прогнозите са, че поскъпването ще спре и цените ще се задържат. Ето какво каза още Силвия Тороманова, цитирана от Русе Медиа:

-Г-жо Тороманова, каква е причината за високите цени на имотите в Русе?

-Русе изначално е град с високи цени на имотите. Това е най-вече заради географското му разположение и това как са обособени промишлените зони. Това ограничава площта на застрояване и води до изначално високи цени на парцелите, които са подходящи за тази цел. Има голямо търсене на недвижими имоти, не толкова голямо предлагане. Това също е една от причините за повишаване на цените на недвижими имоти. Не е лесно да се намерят специалисти в града, които се занимават със строителни дейности. Това е резултат от предишно обезлюдяване на града, съответно възнагражденията са по-високи за този тип труд, което се отразява върху цените на недвижимите имоти, наред с покачването стойността на строителните материали.

-Къде са най-скъпите имоти?

-Най-скъпите имоти са в топ център на града, както и около река Дунав, като цените им достигат в момента между 1400 и 1500 евро на кв. метър по отношение на новото строителство. Има предлагане и на имоти старо строителство. Цените им са близки до тези на новото, ако говорим за централните райони. Варират между 1000 и 1200 евро за кв. метър. Търсенето на имоти извън града се беше повишило по време и след ковид, към момента има лек спад в търсене на имоти извън града, но техните цени се запазиха нестандартно високи.

-Каква е разликата в цените между имотите старо и ново строителство?

-Разликата между имотите ново строителство и старо строителство и тези, които се предлагат на вторичния пазар, не е много голяма. Вече много зависи от състоянието на продавания имот. Имаме случаи, когато имоти, които са старо строителство, но основно отремонтирани, се продават на по-високи цени и от новото строителство.

-Какви са тенденциите в строителството?

-Основно се строят жилищни сгради с по 1-2 входа, в централната част на града. Но имаме ново строителство и в други жилищни райони – „Здравец-Изток“, „Дружба“. Там цените също не са ниски, но в сравнение с тези в топ център са малко по-достъпни.

Има голям интерес към сгради ново строителство, много бързо се разпродават, някои още преди да бъде ограден самият обект. Това се дължи най-вече на близостта на цените между имоти ново и старо строителство. Хората се страхуват да правят ремонти, страхуват се от това, че могат да възникнат някакви проблеми, докато при новото строителство те знаят, че имат една 10-годишна гаранция и през този период нямат за какво да се притесняват.

-Ще продължава ли поскъпването на недвижимите имоти?

-Очакваме цените на недвижимите имоти в града да се задържат. Това повишение да спре и съответно да има по-голямо предлагане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    9
    Цеко
    Непродаваеми имоти които ще станат развалини и никой няма да ги купи. Русе се обезлюдява, хората бягат от него.Всичко е спекула
  • 8
    8
    Русенец
    Ни си експерт по имоти, колкото аз съм Ален Делон. До няколко години цените на имотите в центъра ще бъдат не по- вече от 800-900 евро на кв.м. В кварталите 150-200 евро надолу. Панелките са социални жилища и не са вечни, защото заварките, които ги държат са корозирали. Те ще струват не по- вече от 500
  • -2
    7
    експерт имоти
    Русе е пренаселен като столицата и това не е добре. Цените на панелките ще вървят нагоре защото са вечни, неподатливи на земетръси, локациите им са супер добри. Някакви имат голям зор да купуват , но няма продажби и за това изпадат в бяс. Новото строителство е без коментар. В София има много необитаеми апартаменти но там никой не квичи , че цените са балонни. Логиката е , че цените в Русе ще се доближават и изравняват със тези в София. Така стоят нещата със цени, имоти и бизнеса с тях.
  • 2
    6
    Балканеца
    Прав е номер 4, с допълнението че има райони където и по- малко апартаменти светят. Търсене голямо вика, а предлагането малко, хахаха, за това ли има апартаменти, които висят за продажба от години? Голяма част от новото строителство, "топ апетитните имоти, в бизост до училища, детски градини, супермаркети", стоят непродадени също с години, какво става за старите коптори, а за панелките да не говорим. В общи линии - свършиха шматките, а тези бързо разпродадени на зелено апартаменти си остават в мокрите сънища на брокерите.
  • 13
    5
    Логиката е
    Тати ми, който е руснак и ми остави агенцията, ми каза, че едни негови авери, които навремето си купили имотчета на едро на никакви цени, сега искат да ги продават да изкарат парица и затова аз пускам сега обяви за по 200-300 хилки и лъжа и мажа купувачите, че това са видиш ли нормални цени. Иначе от пет месеца не съм продала нищо ама трябва да замажа положението сега. Инак на тати приятелчетата серГЕЙчовци ще останат без парици
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари