Хората в Русе търсят все по-големи жилища в центъра на града

2
Тухленото строителство, макар и старо, е предпочитан вариант пред панелните сгради
Тухленото строителство, макар и старо, е предпочитан вариант пред панелните сгради Видео: Bulgaria ON AIR

Хората търсят все по-големи жилища, показват данните на брокери на недвижими имоти.

Двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеките. Проверка на банковия пазар показва, че лихвите за ипотечните кредити в момента са между 2.5 и 2.9 %, като са с около 1 пункт по-ниски в сравнение с 2020 година. Заради пандемията много банки бяха затегнали условията си за кандидатстване за заем за жилище, но в момента ситуацията се нормализира.

Студентката Емили се решава да инвестира в собствено жилище и заради изгодните условия, които в момента предлагат банките. Такива оферти наистина има твърдят брокери.

"С кредит и самоучастие, едно семейство трябва да заделя минимум 5 – 6 000 лв, макар че нивата на на ипотечните кредити наистина са ниски, сумата все пак е голяма", казва председателят на Асоциация на русенските брокери Марин Гюрчев, предава Bulgaria ON AIR.

Тухленото строителство, макар и старо, е предпочитан вариант пред панелните сгради. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева. Цените на имотите обаче също растат. От началото на годината ръстът е между 7 и 9 %.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари