Русе зае второ място в класация за поскъпване на имотите

4
Само София е преди дунавския град
Само София е преди дунавския град Снимка: Facebook / Ангел Ангелов

Само София е преди дунавския град

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от близо осем години, пише Труд. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 116% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през третото тримесечие на миналата година са точно два пъти по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 125%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Русе, с близо 100% общо повишение на цените на имотите за период от близо осем години.

Пловдив остава на трето място по поскъпване на къщите и апартаментите за периода от 2015 г. насам.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Пловдив. В града цените на жилищата са нараснали с над 96% за периода. Като цените на новото строителство са нараснали близо два пъти, а поскъпването на съществуващите къщи и апартаменти за близо осем години е с 92,5%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство. В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение правят Стара Загора и Пловдив.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Но поскъпването на имотите в тези градове е доста различно. На четвърто място в общата класация е град Варна (+87,7%), следван от Стара Загора със 73,9%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство.

Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за близо осем години е със 73%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 97%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 82 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 71%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно със 73,1 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 48,6%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 45 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 90%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 97%, а ръстът на цените на новото строителство е със 79%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    16
    До 15
    Бананите като започнат да се развалят можеш да ги изядеш. Разпадащият се "имот" можеш да си го завреш отзад и да чакаш някой закъсал делиормански резак да ти го купи! Този имотен балон отдавна е ясен на нормалните купувачи!
  • -2
    15
    LandLord
    Имотът е дългосрочна инвестиция , а не кило банани. Апартамент с ТЕЦ на добра локация в Русе ще си вдига цената докато се изравни със софийската. Факт. А другите дългосрочни активи като ЗЗ са непосилни за обикновения инвеститор , защото земя в България не се продава освен по основателни причини. Хората с излишни пари си решават къде и как да инвестират парите си.
  • -7
    14
    испанци
    Цените на имотите в Русе са ПОДЦЕНЕНИ. На който му е скъпо да си ходи на село. И без това града е пренаселен като столицата.
  • 7
    13
    Още някой
    Като има балъци да купуват, така ще е. Брокери и банки се комбинират да облъчват хората за да искарат някой лев на техен гръб.
  • -2
    12
    Осман
    Русе,град с над 120 хил.жители!?Вярно ли е?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари