Колко стигнаха цените на жилищата в Русе?

15
Със 105% са скочили цените на панелните апартаментите в града през последните седем години
Със 105% са скочили цените на панелните апартаментите в града през последните седем години Снимка: Dunavmost

Със 105% са скочили цените на панелните апартаментите в града през последните седем години

Русе е на трето място по поскъпване на имотите в страната. Със 105% са скочили цените на панелните апартаменти в дунавския град през последните седем години, според данните на Националния статистически институт. По-скъпи са жилищата единствено в София и Пловдив, информира БНТ.

Въпреки по-високите цени на жилищата в Русе, интерес не липсва. С ипотечен кредит преди дни Алкин Фехим купува тристайно жилище в центъра на града.

Аз съм попадал на обяви, които достигат 1300 евро на кв.м. Смятам, че това е доста висока цена за имот в Русе. Може да се намерят по-евтини имоти по морето, отколкото тук в Русе", каза мъжът.

Не така мисли Христо Христов, който продава къщата си за повече пари, отколкото е дал за нея преди две години.

„Клиентът казва „Много пари искаш! И аз му задавам елементарен въпрос – купуваш я за 40 хиляди евро в това състояние, даваш 20 хиляди лева за покрив, 20 хиляди лева за изолация, 10 хиляди лева за баня и тоалетна. Ти колко пари ще ми искаш? Тогава вече се съгласяват с мен“, заяви Христов.

Най- драстичен е ръстът в цената на новото строителство. Квадратен метър надхвърли 1200 евро. Въпреки рисковете, голяма част от апартаментите в Русе се продават още на зелено. А според брокерите именно големият интерес определя високите цени на имотите в града.

"Много фактори влияят върху цената - състоянието на сградата, общите части, наличието на асансьор, разпределението вътре дали е удобно, има ли тераси, какво е изложението", каза брокерът Иванка Русева.

Ниските лихви по кредитите също са причина хората да инвестират в имоти.

"България в момента е с едни от най-ниските лихви в Европа. най-лесното е да си вложат средствата в имоти и така нареченото рентиерство – да си купя имот, да го дам под наем. Много хора, които живеят в чужбина и планират да се върнат в България също си влагат средствата в имоти", посочи Русева.

Въпреки динамиката на имотния пазар, спад в цената на жилищата в Русе скоро не се очаква.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    lubov
    "спад в цената на жилищата в Русе скоро не се очаква" - глупости , пусни базарбг , олх и гледай какви задраскани цени има - охлаждането е в сила , само брокерите си мечтаят ...
  • 9
    5
    daskal
    Това не са жилища, а спестовни касички. Баровците си държат там спестяванията и чакат с годините те да нарастват. Много от най-новите апартаменти са очарователни - с близък изглед към съседните стени и балкони. Хубавото е, че повечето са празни.
  • 9
    4
    до 3
    Русе отдавна не е град , а едно голямо село
  • 19
    3
    До 8
    Прав си, но не съвсем. Някои сме си от тук, и майките ни, и бабите ни, и техните майки и бащи. Гробовете ни са там, където днес е Паркът на възрожденците, най-старото русенско гробище. Затова все още мога да отговоря на тези, които едва ли не ме упрекват, че живея на центъра - Да, защото съм от тук. Само дето няма начин да ги разубедиш, че "всички сме от село" - е, не сме. Нищо против произхода, не той е проблемът, а манталитетът на някои.
  • -6
    2
    Левскар
    Още може. Селяните продават ниви по 3000 лв/дка и идват в "малката Виена"за да се докоснат до цивилизацията. Но като купят жилище в центъра се оказва, че съседите им са пак селяни, но населили се в Русе преди 50 години!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари