Сигнал за укриване на КОВИД болни в дом за възрастни в Габровско

1
От ръководството отричат да са покрили информация
От ръководството отричат да са покрили информация Снимка: bTV, стоп кадър

Жена разбра, че майка ѝ е боледувала едва след като е починала

Жена сигнализира bTV , че от нея е укривана информация за състоянието на майка ѝ, настанена в дома за стари хора в село Добромирка

Гинка Иванова от Севлиево настанява в дома 88-годишната си майка в края на август. Нуждаела се от специфични грижи след ампутация на единия крак и операция на другия. Чували се по телефона три пъти на ден.

„Обясняваше ми с подробности, какво е казала сестрата, как е крачето й, едното, другото, какво се случва", разказва Гинка.

Последно чува гласа на майка си на 5 октомври, когато на позвъняването отговорил санитарят, докато жената се хранела. Казал ѝ, че майка ѝ е добре.

На следващия ден вдигнала сестрата. За да каже, че майка ѝ не може да говори, но без да обясни защо. Ден по-късно телефонът замлъкнал.

„Защо аз съм в неведение два дни? Никой до този момент не ми обясни какво се случва, дали майка е била болна от КОВИД-19, дали не е болна. Да, възможно е да е била, но никой не ме уведоми за това, че тя се влошава или че нещо става. Никой абсолютно", казва Гинка.

Разбрали, че е болна едва когато трябвало да организират погребението й. Тогава от дома обяснили, че е починала в съня си, а причината - сърдечна и дихателна недостатъчност вследствие на КОВИД-19. От ръководството отричат да са покрили информация.

Внукът на починалата е социален работник в същия дом. Той е сред първите ваксинирани, но от началото на месеца също е болен, а от седмица - и с положителен тест, под карантина и молба за напускане.

„Аз също се разболях от цялата ситуация. И по принцип в момента живея с възрастните си родители и реших, че това е основната причина - да не застрашавам както своето, така и тяхното здраве. Това е основната причина, поради която да напусна“, казва социалният работник Евгени Генчев.

По думите му се полагат достатъчно грижи за потребителите на социалната услуга в дома:

„Просто не може да има никакво съмнение. Както от страна на персонала, като отношение, като грижи, цялостни грижи“.

Близките на починалата жена вече са отнесли сигнала към Общината. Настояват за проверка и наказани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари