Ще съдят бащата - убиец от Русе навръх празника на детето

0
Датата за подновяване на делото е на празника, посветен на най-малките - 1 юни, Международния ден на детето
Датата за подновяване на делото е на празника, посветен на най-малките - 1 юни, Международния ден на детето Снимка: БГНЕС

Русенският окръжен съд (РОС) е насрочил дата за новото разглеждане на делото срещу Пламен Петров, който на 20 април 2014 година – навръх Великден (и 138-тата годишнина от Априлсокто въстание) уби 7-годишната си дъщеря Пламена.

Датата за подновяване на делото е на празника, посветен на най-малките - 1 юни, Международния ден на детето.

Припомняме, делото приключи на първа инстанция в Русе с 16-годишна присъда за Петров и оневиняване на мащехата на Пламена – Емилия Георгиева, втората му съпруга. Тя беше обвинена, че не е помогнала на малтретираното момиченце, въпреки че е можела да го направи без опасност за себе си. За бащата пък прокуратурата поиска доживотен затвор.

След като Окръжният съд в Русе се произнесе, присъдата беше обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново от Пламен Петров, от адвоката му Славчо Славчев и протестирана от държавното обвинение. Второинстанционните магистрати обаче сметнаха да не разглеждат претенциите на страните, а направо отмениха присъдата и върнаха делото за ново разглеждане, но от друг състав на РОС.

Мотивът беше процесуално нарушение, което се състои в това, че делото в дунавския град се разглеждаше по съкратената процедура, при която подсъдимите приемат фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се отказват от събиране на нови доказателства.

В описвания случай обаче бяха разпитани свидетели, поради което, според апелативните съдии, русенският им колега е трябвало служебно и веднага да посочи, че делото вече не се разглежда по съкратената процедура, а по общия ред, въпреки че никоя от страните не е пожелала това.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари