Ще бъдат ли удовлетворени исканията на медиците?

0
Кирил Ананиев: Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците
Кирил Ананиев: Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците Видео: bTV

Не е оказван натиск от страна на директори на болници върху медицински сестри, за да не протестират.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в „Тази сутрин, предава bTV.

Днес те излязоха на втори протест, след като изтече 20-дневният срок, който здравните работници дадоха на министър Ананиев да набележи мерки за решаване на проблема с формирането на работните заплати. 

Онзи ден събрах директорите в държавните болници и поставих този въпрос. Беше ми казано категорично, че от тях не е оказван натиск, а аз самият не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират”, каза Ананиев и допълни, че уважава претенциите на медицинските сестри и труда, който те полагат.

Здравният министър посочи, че е съгласен, че има голямо разминаване при формирането на заплатите на здравните служители – от минималната работна заплата до три пъти минималното възнаграждение.

Не изглежда справедливо, защото няма принципи и правила за формиране на работната заплата и това, което предложих и беше прието от протестиращите –да разработим методика, която да се прилага във всички лечебни заведения за болнична помощ. Въпросът е, че ние стигнахме до съгласие в рамките на две или три седмици да разработим съвместно тези и правила и след като сме убедени и двете страни”, каза Ананиев.

Министър Ананиев заяви, че първоначалната идея е била да се разработят тези правила за формиране на работните заплата в държавните болници, болниците със смесено участие и общинските болници. Вчера медицинските сестри са поставили въпроса дали не трябва тези правила да се прилагат и в частните болници, защото използват публичен ресурс. „Аз поех ангажимент да се срещна с Асоциацията на частните болници, да споделя тяхното виждане. Аз смятам, че може да стигнем до консенсус, защото и те имат интерес да има правила и ред при формирането на работните заплати”, каза Ананиев.

Пари на болниците не се опрощават, защото са търговски дружества, каза здравният министър. Според него ведомството може само да ги подкрепя по отношение на инвестиционната политика.

„Фалити на болници има до сега, сигурно ще има и в бъдеще. Важното е да направим така, че в нито един регион на страната да не остане население, което да страда от липса на медицинска помощ. Да има равностоен достъп до медицински грижи”, посочи Ананиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари