Щабът в Русе забранява и дейността на танцови школи, езикови и обучителни центрове

2
На регионално ниво се налага забрана за подобен род събирания не само за възрастни, но и за децата и младежите
На регионално ниво се налага забрана за подобен род събирания не само за възрастни, но и за децата и младежите Снимка: Областна администрация

Ръст на показателя 14-дневна заболеваемост бе отчетен по време на провелия се току-що Областен оперативен щаб

Към днешна дата индикаторът е 685.42, а вчера е бил малко над 655. Това нарежда областта сред регионите, които са в тъмночервената зона. Колкото до общините, то най-критична е ситуацията в Ценово. Там заболелите на 100 000 са 864. За Бяла показателят сочи 779.02, а за Русе 759.91.

От началото на месеца бяха съобщени и два епидемични взрива. Единият е обявения вече вчера в Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания /ЦНСТДМУ-2/„Дете и пространство“, а другият е в Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания, с потребност от постоянни медицински грижи „Слънчо“. Там заболелите са девет, като трима от тях са от персонала, а шестима са потребителите.

Същевременно от 20-и този месец насам с COVID-19 са се заразили 77 ученици и 31 души от персонала на училищата. Засегнати са 63 паралелки в 31 училища. Същевременно ваксинираните деца са 416. През последната седмица се наблюдава рязък скок на желаещите да се ваксинират. Средно 2.5 пъти повече са пожеланите да се имунизират, като търсенето на препарата на „Янсен“ е скочило близо шест пъти.

От заседанието стана ясно още, че по решение на Общинските щабове ще може да се преустановява присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други. От понеделник се преустановява присъственото занятие във всички училища в община Русе, а също така се преустановява и провеждането на присъствени групови занятия във всички възрастови групи в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи, като танцови и музикални.

Мярката е добре позната от заповедта на здравния министър, но разликата тук е, че на регионално ниво се налага забрана за подобен род събирания не само за възрастни, но и за хора до 18-годишна възраст. Отново по предложение на РЗИ плановият прием и плановата оперативна дейност трябва да се прецизират. Това обаче не означава спиране на плановата медицинска дейност, а просто ограничаване там, където не е изключително наложително. Ще се изисква и „зелен сертификат“ за всички социални институции. Сред тях са още хемодиализни, онкологични и кръвни центрове и центровете за настаняване от семеен тип.

Обсъдена бе и натовареността на лечебните заведения, както и осигуряването на достатъчно количество медикаменти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари