След заседание на щаба в Русе: Присъствие до 50% в обществени институции и заведения

3
Учениците от 5 до 12 клас ще продължат на ротационен принцип – 50 % от паралелките ще са онлайн, а останалите присъствено
Учениците от 5 до 12 клас ще продължат на ротационен принцип – 50 % от паралелките ще са онлайн, а останалите присъствено Видео: КИС 13

Русенска област минава от втора в трета фаза на Националния план за справяне с пандемията от ковид, стана ясно на брифинга след областния щаб. Въвеждат се нови ограничителни мерки, съобщиха областният управител Анатоли Станев и и.д.директор на РЗИ-Русе д-р Искра Генева

Причината е увеличената заболяемост на 14-дневна база. За Русенска област тя 1220,8 на 100 000 души, като на първо място е община Бяла с 1558 на 100 000, следвана от община Русе с 1360,57 на 100 000. Единствено в областта във Ветово има под 500 заразени на 100 000 души, предаде Русе Медиа. 

Затова след края на ваканция от понеделник, 7 февруари, учениците от 5 до 12 клас ще продължат на ротационен принцип – 50 % от паралелките ще са онлайн, а останалите присъствено. Това ще важи за всички общини без Ветово, където обаче от понеделник се въвежда тестване на учениците.

Деца до 18 години няма да се допускат в моловете без придружител.

В обществените и културните институции ще се позволява присъствие до 50 % от капацитета, като заповедта на РЗИ ще бъде изпратена за съгласуване с главния държавен здравен инспектор и се очаква да влезе в сила от понеделник, 7 февруари.

За да не се пречи на работата на бизнеса, няма да се въвежда ограничение на работното време до 22 часа, но ще се спазва изискването за зелен сертификат. Ще се направи анализ от кмета на община Русе за възможността да има по-често градски транспорт, макар че има много заболели шофьори и такива под карантина.

Работодателите трябва да въведат задължителна дистанционна форма на работа и наличие на зелен сертификат.

Данните за последните две седмици сочат, че в училищата в областта има заразени 270 ученици и 76 души персонал, а в детските градини 25 деца и 38 души персонал.

Ситуацията в болниците откъм легла не е тревожна, тъй като има капацитет от свободни легла, казаха още на щаба. Въпреки това Русенска област е на първо място по смъртност – от една страна, защото болните с ковид отиват много късно да се лекуват, а от друга, защото масово се неглижират хроничните заболявания, а пациентите се притесняват да отидат в болница, за да не се заразят.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    хаха
    И естествено пак нищо няма да се спазва, няма желание да се упражнява контрол.
  • 9
    1
    Стоян
    Пьлен хаос!Измират толкова хора!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари