Шотландия показа специалния пръст на Обединеното Кралство

0
Провеждането на нов втори референдум за независимост на Шотландия е неизбежно
Провеждането на нов втори референдум за независимост на Шотландия е неизбежно

Провеждането на нов втори референдум за независимост на Шотландия е неизбежно. Това подчерта в интервю за ВВС депутатът от британския парламент от Шотландската национална партия и бивш премиер на Шотландия Алекс Салмънд. 

Изявлението на Салмънд идва почти година след като в Шотландия се проведе референдум за независимост, на който 55,3 на сто от шотландците гласуваха да останат в Обединеното кралство, тогава Алекс Салмънд подаде оставка като премиер на страната.

Бившият премиер е категоричен, че политиката на Консервативната партия на Дейвид Камерън на строги икономии, децентрализацията на Обединеното кралство и ЕС са причината да се свика втори референдум.

"Аз смятам, че втори референдум за независимост е неизбежен", каза той. Според него става въпрос на време, след като се очаква Лондон да не спази договорката и не  предостави повече пълномощия на Единбург, включително право на автономия. 

Съдбата на народното допитване зависела от лидера на партията Никола Стърджън. 

Алекс Салмънд е обезпокоен, че правителството на Дейвид Камерън предлага бюджет с орязани социални разходи, което било ясен сигнал, че не мисли да спазва поетите ангажименти. 

През последните дни се засилиха спекулациите, че Великобритания смята да свика през 2016 г. референдум за излизане от ЕС

Шотландия и Англия имат общ монарх от 1603 г. и се управляват от общ парламент в Лондон от 1707 г. Британското правителство отпуска на Единбург всяка година безвъзмездно по 30 милиарда лири. През 1999 г. обаче шотландците се сдобиха със свое законодателно събрание след гласуване в референдум

Днес Шотландия в много отношения функционира като независима държава - тя има свой национален флаг, независима от Лондон правна система и характерна национална идентичност, запазила се след столетия на съперничество с южния й съсед.

Източник: iNEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари