Все повече шотландци искат отделяне от Обединеното кралство

0
Националистите в Шотландия укрепват позициите си
Националистите в Шотландия укрепват позициите си Снимка: Getty images

Проучванията на общественото мнение показват, че все повече шотландци вече подкрепят идеята да се отделят от Обединеното кралство

Британският премиер Борис Джонсън окачестви прехвърлянето на права от централната власт към местната власт в Шотландия като „катастрофа“, предаде Ройтерс, цитирани от Монитор. Коментарът му веднага беше използван от шотландските националисти, за да поискат да се проведе нов референдум за независимост.

Проучванията на общественото мнение показват, че все повече шотландци вече подкрепят идеята да се отделят от Обединеното кралство. За това спомагат както Брекзит, така и лошото управление на пандемията от властите в Лондон, коментира Ройтерс.

Според Джонсън предаването на някои права на Шотландия от премиера Тони Блеър е „най-голямата му грешка“. Той допълни, че не вижда смисъл полу-автономното правителство на Шотландия на получава още права. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън пък контрира, че позицията на консерваторите по отношение на Шотландия е „двулична“.

Като знак за разнобоя сред Торите, лидерът им в Шотландия Дъглас Рос побърза да се опълчи на Джонсън. „Даването на права на Шотландия не беше катастрофа“, писа той в Туитър. „Катастрофа е обсесията на местните националисти за провеждане на нов референдум.“

През 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента, но оттогава националистите засилиха позициите си и спечелиха всички избори в Шотландия с голяма преднина.

Очаква се да се представят силно и на изборите за шотландски парламент през май, а лидерът им отново да подвигне въпроса за нов референдум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари