Шофьори дават положителен резултат за наркотици след лечение

12
Пациентите, използващи групата на бензодеазепините, рискуват да останат без автомобилите си
Пациентите, използващи групата на бензодеазепините, рискуват да останат без автомобилите си Видео: NOVA

Пациентите, използващи групата на бензодеазепините, рискуват да останат без автомобилите си

Повече от 24 часа след прием на определени медикаменти, резултатът при тестове на полицията може да е положителен за наркотици. Така пациентите, използващи групата на бензодеазепините, рискуват да останат без автомобилите си.

Георги Златев е на 43 години и се лекува с медикаменти от групата на бензодиазепините. Отказва да говори пред камера, но описва подробно случая си, предава NOVA. Мъжът лекува своята депресия от години, а сега се оказва невъзможно да шофира автомобила си.

"Ако, отивайки на работа, ме спрат за проверка, и дам кръвна проба или проба с урина - тестът би бил положителен, дори дни или седмици, след като съм спрял приема приема на лекарствата", посочва инж. Георги Златев.

"Да. Възможно е от няколко дни до седмица. Зависи от приеманата доза. Индивидуално е при всеки пациент", твърди Маргарита Грозданова, магистър фармацевт.

Медикаментите от тази група имат различни време на разграждане в организма - от 2 до 12 часа.

"Това е времето, за което се елиминира половината от веществото в организма. И това е не малък период. Ако някой го е приел вечерта примерно - за сън, защото се използва и за сън. и бъде проверен сутринта или до обяд, ще даде положителен резултат", категорична е д-р Цветоаслва Гълъбова, директор на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски“.

Бензодиазепините са разрешени за употреба медикаменти и се изписват на зелена рецепта. "Не знам каква е логиката, по която бензодиазепините са били включени в drudChek. Те са разрешени за употреба, за разлика от другите - като марихуана, кокаин, опиоиди - които са забранени", твърди доктор Гълъбова.

Георги настоява тази група медикаменти да бъде извадена от забранителния списък. С казуса си е запознал и омбудсмана Диана Ковачева. Случаят му се разглежда, но се оказва и че има други групи медиакменти, които също се улавят от тестовете.

В позиция омбудсманът Диана Ковачева посочва: „Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба. Би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест".

От Министерство на здравеопазването заявиха, че все още работят по изготвяне на списъка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Джи
    Откакто нашумя тази тема не взимам никакви лекарства колкото и да не се чувствам добре. Дори един фервекс не смея да изпия, а за хюмекс да не говорим.
  • 0
    2
    Боби
    Ало, Дунав,вие четете ли си писанията? Можете ли да прочетете името,което сте написали "д-р Цветоаслва Гълъбова"?
  • 7
    1
    Шофьор
    Ако и това да не може да се лекуваш ако си шофьор в България не е анти човешко срам за всички управляващи които обричат шофьорите на това а то води до нова война по пътищата хора да мрът докато карат коли.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари