Шестокласници масово употребяват синтетична дрога

0
Шестокласници масово употребяват синтетична дрога

В момента в Пазарджик най-масова е синтетичната дрога, сочат наблюденията на психоложката Магдалена Банчева от Общинския съвет по наркотични вещества. Такава може да се купи почти навсякъде, ползват я по дискотеките, съобщава „Марица”.

Най-често децата първо пробват с трева, после минават на нещо по-силно, накрая стигат до хероина. Затова и загрижени майки и татковци често питат какви са промените в поведението на подрастващ, който пуши трева.

Продължава да пада възрастта, в която децата за първи път опитват дрога. Въпреки усилията у нас да се прави превенция. Младежите са много добре запознати с видовете наркотици, но не знаят какви увреждания може да им нанесат. Очевидно има още какво да се прави. В практиката си Магдалена Банчева е срещала и 13-14 годишни, пропушили марихуана, по-големите гълтат хапчета с опиати в комбинация с алкохол и се радват, че в момента им е добре. Но нямат представа на каква разруха подлагат психиката и тялото си.

Майка споделила, че синът - петокласник, бил толкова потиснат от отношението на съучениците си, че не искал да ходи на училище. При проверката се оказало, че в класа има група тийнейджъри, които унижавали и обиждали момчето, че е смотано (защото било отличникът на класа).

Така то се изолирало, затворило се в себе си, но не искало да сподели вкъщи. Според психоложката, в такъв труден момент именно родителят е най-добрият приятел, трябва да предразположи отрочето си да излее болката си, но също и да му съдейства.

Най-малкото консултирано дете е било едва във втори клас. Повод станала агресия в училище, като се оказало, че и съучениците му го нападат, и то напада тях. Родителят трябва да разговаря с класния ръководител и педагогическия съветник, да поиска да се събере класът, за да бъдат обсъдени и преодолени недоразуменията в отношенията.

Почти навсякъде има агресори, които тормозят по-свитите ученици. Когато има проблем, най-добре е да застанеш срещу него и да търсиш изход без страх от евентуални последствия. Иначе той ще се задълбочава, а жертвата се затваря в себе си и може да стигне до психични разстройства, споделя опита си Магдалена Банчева.

Ако вкъщи не намери очакваното разбиране, ако детето не усети подкрепа, може да потърси друга среда. Приятелите невинаги дават правилните съвети, а и невинаги са правилните приятели.

Предложената от тях цигара за успокоение нерядко се оказва първата крачка към много по-страшни проблеми. Добре е в трудни моменти семействата да търсят и съветите на специалисти, смята психоложката. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Разговаряйте колкото може повече с децата си, интересувайте се какво става в душицата им, гласи универсалният съвет. Винаги има време да попитаме: "Как си?", "Как мина денят ти?", "Тревожи ли те нещо?", "С какво мога да ти помогна?". Навиците да споделят се изграждат у подрастващите от най-ранна възраст, а не когато вече има проблем, тепърва да се правят опити за възстановяване на разрушените мостове между тийнейджърите и възрастните вкъщи. Хубавите дрехи, купищата вещи и солидната сума за джобни далеч не са достатъчни.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари