Шефът на БАБХ: В Чехия снайперисти спряха чумата, тук крият прасета по къщите

1
Ние сме предложили правилния път – да няма животни в задния двор
Ние сме предложили правилния път – да няма животни в задния двор Снимка: БГНЕС

Дивите прасета свободно преплуват Дунав.

Ще направим наблюдения как протича заболяването. Няма готовност днес да започне евтаназия.

Това каза пред bTV д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните, по повод разпространението на африканската чума по свинете.

Той обясни защо при наличието на едно болно животно във ферма трябва да бъдат умъртвени всички останали: „Нашите ферми не са технологично разделени на отделни сектори, които да дадат гаранция, че не може да влезе вирус единия сектор в другия“.

„Всички лаборатории са независими, но трябва да са одобрени, че извършват изследванията по определени методи“, поясни д-р Илиев.

„Съмненията водят до това, че не могат мерките да се прилагат на 100% както стана в Чехия и беше ефективно“, заяви той. По думите му, в Чехия нещата са опростени. „Там имат малко предимство – заболяването се е случило в една котловина при диви прасета. Всички диви прасета са отстреляни от снайперисти и специални служби“, посочи директорът на БАБХ.

„Там има много малко заден двор. Всички животни в задния двор са евтаназирани“, добави той.

„Ние сме предложили правилния път – да няма животни в задния двор“, каза д-р Илиев.

„Виждате как хора изнасят прасета през задния двор, за да избегнат евтаназия, възмути се той и посочи как човек в село Зидарово е скрил прасетата в дома си и ги изкарал след евтаназията. Кметът пък разбрал за това и решил да ги зарови по свое усмотрение. Сега тези прасета ще бъдат изровени, ще бъдат загробени на определеното място и ще бъде извършена дезинфекция.

Шефът на БАБХ посочи, че големия проблем идва от факта, че дивите прасета свободно преплуват Дунав и то след като са заразени. Той смята, че е много вероятно следващото огнище на чумата да е във Видинско.

По повод появилите се кадри със загробване на свине, които все още мърдат той коментира: „След умъртвяване на животни има тремор. Вероятно това са снимали“.

Според него, ако животните не са загробени, а са горени с трите налични мобилни инсинератора, процесът би бил много бавен, ще започне разлагане, разпростиране на неприятна миризма и зарази.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари