В Голямо Враново умъртвяват прасетата, но бавно

1
На практика няма конкретен срок, в който евтаназията да бъде извършена, тъй като в заповедта на БАБХ се казва „незабавно“, но не се поставя крайна дата за приключването
На практика няма конкретен срок, в който евтаназията да бъде извършена, тъй като в заповедта на БАБХ се казва „незабавно“, но не се поставя крайна дата за приключването

В свинекомплекса в Голямо Враново процесът на умъртвяване на прасетата продължава, но с бавни темпове.

Това стана ясно на областната епизоотична комисия в Русе. На практика няма конкретен срок, в който евтаназията да бъде извършена, тъй като в заповедта на БАБХ се казва „незабавно“, но не се поставя крайна дата за приключването.

До края на днешния ден в Голямо Враново броят на унищожени и загробени прасета ще достигне 20 314, посочи директорът на ОДБХ - Русе д-р Георги Дяков. Остават около 9700 живи животни, като очакванията са те да бъдат умъртвени до седмица, предаде Русе Медиа.

Зам.областният управител Свилен Иванов коментира, че темата дали всички прасета в Голямо Враново трябва да бъдат евтаназирани, след като пробите, направени от собствениците, не показват нови случаи на болестта, не подлежи на дискусия. Има европейски директиви по въпроса и щом е констатирана дори една положителна проба, всички животни трябва да бъдат ликвидирани. Институциите обясниха, че не може да се правят експерименти с хиляди прасета, за да се види как върви заразата, а трябва да се води решителна битка с ограничаване на болестта и последствията. И припомниха, че никой няма да иска да купува месо от заразена ферма, а забавянето от страна на собствениците с евтаназията на всички прасета води и до забавяне на възстановяването на дейността впоследствие.

В същото време фермите в Бръшлен и Николово, които нямат вече животни, вървят напред. Вече са приключили с първичната дезинфекция и там върви измиване и почистване, преди заключителната дезинфекция, която ще даде възможност да се пристъпи и към следващите стъпки – разрешение за възстановяване на работа и населване с нови животни.

Към днешна дата в областта не са констатирани нови огнища или случай на заболяването, а от вчера в 4 общини в региона – Борово, Бяла, Две могили и Сливо поле, е започнало изплащането на обезщетения за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди. В останалите 4 общини очакванията са плащанията да се извършат до края на седмицата.

В края на септември и началото на октомври предстои одит от представители на Европейската комисия, които ще инспектират ефективността на мерките, предприети от българската държава в борбата със заболяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари