Сградите на закрити училища в Русе се рушат и разграбват

1
Освен в “Средна кула”, се рушат сградите и на бившето училище по жп транспорт и на основното “Св. Св. Кирил и Методий” в Русе
Освен в “Средна кула”, се рушат сградите и на бившето училище по жп транспорт и на основното “Св. Св. Кирил и Методий” в Русе Видео: БНТ

Сградите на закрити училища в Русе от години се рушат и разграбват. Хората настояват местната власт да предприеме мерки за тяхното опазване и да ги превърне във функциониращи бази за деца и младежи. Една от тях е в квартал “Средна кула”.

Преди 8 години тук е имало по две паралелки в клас, разказват местните хора. Дори е била вдигната допълнителна постройка. Постепенно обаче децата намалели и училището било закрито. Днес сградата се е превърнала в сборище на клошари и наркомани.

“Разграбва се всичко, ел. инсталацията, прозорците виждате как са начупени”, показва Любен Маринов.

Хората са възмутени от бездействието на местната власт и сами предлагат идеи как да се използва базата.

“Или да се превърне в детска градина, или детска ясла с много по-голям капацитет, или някакво климатично училище да се направи”, предлага Пени Радулов.

От Община Русе обясниха, че за да се използват сградите на бившите училища, трябва да се иска разрешение от образователното министерство за промяна на предназначението им, което било тромава процедура.

“Където има реална опасност от срутване, сме предприели укрепване”, обясни зам.-кметът на Русе Димитър Наков.

Освен в “Средна кула”, се рушат сградите и на бившето училище по жп транспорт и на основното “Св. Св. Кирил и Методий” в Русе.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари