Саудитска Арабия избра 20 жени във властта

1
На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже
На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже

Двайсет жени бяха избрани в местните органи на властта в Саудитска Арабия на исторически избори в страната, на които за първи път можеха да участват жени както – и като кандидати, и като избиратели.

Близо 7000 кандидати, от които 979 жени, участваха в надпреварата за места в общинските съвети, които са единствените органи на властта, избирани от саудитските граждани, предаде Асошиейтед прес, цитиран от Ureport.

На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже.

Двайсетте избрани кандидатки представляват едва един процент от почти 2100-те места, определени за заемане чрез гласуване, но дори ограниченият успех се смята за напредък за жените, които преди това бяха напълно изключени от изборите.

Въпреки че няма квоти за общински съветнички, още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо представителство на жените.

Животът на жените в Саудитска Арабия е подложен на доста ограничения – те не могат да шофират и по много въпроси като брак, пътуване и висше образование решаваща дума имат мъжете по силата на закони за настойничество.

Държавния департамент на САЩ определи изборите като „важна стъпка за Саудитска Арабия по пътя към изборен процес, който да включва по-широк кръг от обществото и благодарение на който всички граждани да бъдат представени в органите на властта, отговорни пред населението“.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари