5 забрани за жените в Саудитска Арабия

0
5 неща, на които саудитските жени все още нямат право.
5 неща, на които саудитските жени все още нямат право.

Жените в Саудитска Арабия ще се кандидатират и гласуват за пръв път в историята на сунитската монархия по време на местните избори този уикенд.

Около 900 дами ще са сред 7000 души, които се борят за места в 284 регионални съвета в страната.

Въпреки че най-накрая спечелиха право, което жените във Великобритания имат от 1918 година, това е малка стъпка в голямата борба на саудитките за истинско равенство между половете, коментира „Индипендънт”.

Властта в тази теократична монархия продължава да е съсредоточена единствено в ръцета на крал Салман.

Според Карън Мидълтън, която е активист на „Амнести Интернешънъл”, правото на вот „е много закъснял ход, който е добре дошъл, но е много малък фрагмент от всички проблеми на неравенството между половете” в Саудитска Арабия.

Британският вестник припомня 5 неща, на които саудитските жени все още нямат право.

Да гласуват наравно с мъжете

Макар че по закон вече всеки човек над 18 има право да гласува, само 131 000 жени са изявили желание да дадат своя вот, спрямо повече от 1,3 милиона мъже. Населението на страната е почти 21 милиона, припомня АФП.

Местните власти са критикувани за това, че липсва наблюдение върху самия процес, което пречи на по-масова регистрация от страна на жени.

Макар че жените получиха правото да се кандидатират и да гласуват, тези избори не са знак за демократизация в Саудитска Арабия. Регионалните съвети все още имат ограничена власт, като най-вече се грижат за улиците, парковете и сметопочистването.

Да вървят навън незабулени

Саудитска Арабия поддържа един от най-стриктните кодекси за женското облекло в мюсюлманския свят, като само очите и дланите на дамите могат да бъдат видими.

Това е безмилостно налагано от религиозната полиция, т.нар. мутауини, които редовно бият жени, заради показване на плът на обществено място.

Да се срещат с мъже, които не са от семейството на публично място

Саудитските жени нямат право да се срещат публично с мъже, които не са част от семейството им.

Те трябва почти винаги да имат придружител от рода им.

Това е дотолкова наложено, че повечето къщи в Саудитска Арабия имат отделни входове за мъже и жени. Училищата, университетите и работните места са сегрегирани.

Да шофират

На саудитските жени все още не се позволява да управляват автомобил, което във властващата доктрина на уахабизма се определя като „харам” или забранено. Причината е възможността за контакт с мъже и непокриване на ръцете.

Въпреки това от 90-те години тече кампанията да се разреши женското шофиране и много активистки са нарушавали забраната, заради което паспортите им са били конфискувани.

Да си отворят банкова сметка

На жените е забранено да пътуват, да се занимават с бизнес, както и да бъдат подлагани на определени медицински процедури без позволението на главата на семейството им.

Броят на бизнес дамите и на работещите жени нараства, но те продължават да срещат спънки, като задължително трябва да имат разрешение от мъжа за отваряне на банкова сметка.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари