САЩ удари нов рекорд на държавния си дълг

0
Фондовите борси в САЩ регистрираха най-лошия си месец от 2009 г.
Фондовите борси в САЩ регистрираха най-лошия си месец от 2009 г. Снимка: iStock

Държавният дълг на Съединените щати за първи път надхвърли 30 трилиона долара

Това сочат данните, публикувани от министерството на финансите на САЩ.

Според данните, в графата "общ държавен дълг" е посочена сумата от 30,012 трилиона долара. Това е рекордна цифра на американския държавен дълг за целия период на съществуването му.

Според The New York Times сегашните стойности са достигнати няколко години по-рано от очакваното, пише БГНЕС. Това е резултат от федералните разходи в размер на трилиони долари, които Съединените щати отделиха за борба с пандемията, включително 5 трилиона долара за разширяване на обезщетенията за безработица, финансова подкрепа за малкия бизнес и стимулиращи плащания, финансирани със заемни средства.

На фона на намаляването на случаите на COVID-19 през първата половина на 2021 г. икономиката на САЩ отбеляза рязко възстановяване на растежа на БВП: 6,3 % през първото тримесечие и 6,7 % през второто. През третото тримесечие обаче растежът се забави до 2,3%. Експертите обясняват това с разпространението на Омикрон, високата инфлация (достигнала 6,8% в края на декември 2021 г. - най-високото ниво от 1982 г. насам) и проблемите в глобалните вериги за доставки.

През последната година от президентството на Доналд Тръмп (2020 г.) икономиката на САЩ се сви с 3,5 % - първият спад след финансовата криза от 2008 г. и най-значителният от 1946 г. насам (тогава БВП на страната спадна с 11,6 %). В края на първата година от президентството на Джо Байдън Федералният резерв прогнозира растеж от 5,5%. Заради продължаващата пандемия правителството на САЩ е принудено да взема все повече и повече заеми - в края на 2021 г. държавният дълг премина прага от 29 трилиона долара (около 125% от БВП).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари